İçsel pazarlamanın, örgütsel bağlılık ve iş ahlakı üzerine etkisi
The effect of the internal marketing on organizational commitment and work ethic
  1. Tez No: 432710
  2. Yazar: KUDRET ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Ahlakı, İçsel Pazarlama, Örgütsel Bağlılık, Business Ethics, Internal Marketing, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
İçsel pazarlama, çalışanın bir iç müşteri olarak benimsenmesi durumunda, işletmeler etkin ve kaliteli hizmet sunabilmektedir. Çalışanın istek ve ihtiyaçlarının karşılanması, motivasyon arttırılması asıl amaç olan dış müşteri üzerinde etkili olmasını sağlamaktadır. Öte yandan örgütsel bağlılık ve iş ahlakı, laiki ile uygulanmış olan içsel pazarlama felsefesi çerçevesinde kabul ve yön bulmaktadır. Bu çalışma ile en üst düzeyden en alt düzeye kadar tüm otel çalışanlara içsel pazarlama, örgütsel bağlılık ve iş ahlakı ile ilgili yüz yüze anket çalışması uygulanmıştır. Ölçeklerin güvenirlik katsayıları SPSS 23.0 paket programıyla belirlenirken, geçerlik belirleme amaçlı yapılan doğrulayıcı faktör analizi için Mplus programı kullanılmıştır. Ölçeklerin geçerlik-güvenirlik analizlerinin yapılasının ardından alt problemler çerçevesinde yapısal eşitlik modeli çalışması yürütülmüştür. Güral Premier Tekirova Otelinde gerçekleştirilen araştırmanın sonucunda elde edilen tüm değerler incelendiğinde, araştırmanın bağımsız değişkeni olan içsel pazarlamanın örgütsel bağlılık ve iş ahlakı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönlü ve oldukça yüksek bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Enterprises can provide efficient and qualified services in cases of internal marketing where the employee is an inner customer. Meeting the demand and needs of the employee, the major aim here is to accelerate motivation, creates an impact on the external customer. On the other side, organizational commitment and business ethics find acceptance and direction within the framework of properly applied internal marketing. In this study, from the upper to lower level of all hotel employees, a face to face questionnaire on internal marketing, organizational commitment, and business ethics has been applied. While coefficient of scale reliability has been determined through SPSS 23.0 program, for the correction factor analysis aiming to validate determination Mplus program has been used. After the analysis of scale validity- reliability; within the framework of sub- problems, a study on structural equality model has been carried on. When all values achieved through a research carried in Güral Premier Tekirova hotel are evaluated, it has been found out that internal marketing has statistically meaningful, positive and very high impact on organizational commitment and business ethics.