Yargı kararları ışığında idari vesayet yetkisinin incelenmesi
A study on administrative tutelage in terms of judicial verdicts
  1. Tez No: 432712
  2. Yazar: LÜTFÜ YEĞİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KIRIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hiyerarşi, İdari Makam, Kamu Tüzel Kişiliği, Özerklik, Yerellik, Yerinden Yönetimler, Autonomy, Locality, Public Legal Entity, Hierarchy, Administrative Authorities, Local Authorities
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hızlanan demokratikleşme hareketleriyle birlikte kamusal hizmetlerin sunum şekillerinde de değişimler yaşanmaya başlanmıştır. Söz konusu hizmetlerin vatandaşa en hızlı ve doğru bir şekilde aktarımı temel hedef olmuştur. Bu hedefi gerçekleştirmek için ise merkezi idareden bağımsız yerel idarelerin daha etkin hale getirilmesi, karar organlarının o yörede yaşayan seçmenler tarafından seçilmesi, karar alırken bağımsız hareket etmelerinin sağlanması gerekmektedir. Devletler bu değişime ayak uydurup yerel idarelerin özerk yapılarını kuvvetlendirirken bir yandan üniter yapılarını korumak diğer yandan da bu özerk yapının ortaya çıkardığı sorunları en aza indirme çabasına girişmişlerdir. İdari vesayet denetimi, bu değişimin bir nevi kontrol mekanizması görevini üstlenmiştir. Bu çalışmada idari vesayet yetkisinin uygulanma aşamasında ortaya çıkan sorunlar yargı kararları ışığında incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmanın ilk iki bölümünde vesayet yetkisinin tanımı, özellikleri, bu yetkiyi kullanan makamlar ve kullanım şekillerine değinilmiş, üçüncü bölümde ise vesayet yetkisi kullanılarak tesis edilen işlemlerin yargı organları önünde nasıl çözüme kavuşturulduğu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Along with the accelerating democratization movements, delivery forms of public services have begun to change. Delivering these services in the fastest and an accurate way to the citizens forms the main objective. To achieve this goal, it is necessary to ensure making the independent local authorities more effective, electing the decision-making bodies by the voters living in those regions and these bodies' acting independently in making their decisions. States strengthen the autonomous structures of the local authorities by keeping pace with this change; they, on the one hand, try to protect their unitary structure and on the other hand try to minimize problems arising from this autonomous structure. It is possible to say that administrative tutelage control has undertaken the task a kind of control mechanism in this change. In this study, we deal with the problems that arise in the implementation process of administrative tutelage in terms of judicial decisions. In this context, the definition, features and usage patterns of tutelage and the authorities using it are dealt with in the first two parts of the study, in the third part, we discuss how the processes, which were ensured using tutelary powers, are resolved in justice.