Üç farklı sulama yönteminin parametrik yaklaşım metoduna göre arazi uygunluklarının karşılaştırılması
The comparison of land suitability for three different irrigation methods in related to the parametric approach
- Tez No: 432748
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama, Parametrik Değerlendirme, Toprak Özellikleri, Cografi Bilgi Sistemi (CBS), Irrigation, Parametric Evaluation, Soil Characteristics, Geographic Information System (GIS)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yapılan bu çalışmanın amacı; üç farklı sulama yöntemlerinin parametrik yaklaşım metoduna göre arazi uygunluklarının karşılaştırılmasıdır. Çalışma Samsun ilinin Çarşamba ilçesine bağlı Sefalı, Bölmepınar ve Yenikışla köylerinin yer aldığı 972.2 ha'lık tarım arazilerde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ilk olarak, 1: 25.000 ölçekli detaylı sayısal toprak haritası üretilmiş, ikinci aşama olarak her bir haritalama biriminde yer alan bazı toprak karakteristikleri örneğin bünye, derinlik, kireç, elektriksel iletkenlik, drenaj ve eğim özellikleri belirlenerek, CBS yardımıyla çalışma alanının damla, yüzey ve yağmurlama sulama yöntemlerinin arazi uygunluk haritaları oluşturulmuştur. Araştırma sonucuna göre, çalışma alanının % 73.9'u damla sulama metodu için çok uygun ve uygun (S1 ve S2) sınıfta yer alırken, bu oran yüzey sulamada % 32.3 ve yağmurlama sulamada % 31.5'i uygun olarak belirlenmiştir. Ayrıca çalışma alanında belirlenen bazı arazi ve toprak sorunlarına yönelik olarak da çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to compare of land suitability for three different irrigation methods using parametric approach. This study that covers about 972.2 ha was carried out arable lands located at the Sefalı and Bölme pınar village of Çarşamba dirtict in Samsun province. This study was performed as two cathegories. In first step, digital soil map scaled at 1:25.000 was produced then, in second step after determination some soil characteristics such as texture, soil depth, lime, electrical conductivity, drenage and slope for each land mapping unit, land suitability maps for drip, surface and springle irrigation thecniques were generated using GIS. According to the study's results, 73.9% of the total area is very high and high (S1 and S2) suitable for drip irrigation while, 32.3% and 31.5% were determined as suitable for surface and sipringle irrigation methods in the same classes. In addition it was given some suggestions for problems of soils detected in the study area