Farklı zamanlarda gelişen işçi arılarda (Apis mellifera L.) genetik benzerliğin SSR yöntemi ile tespiti
The determination of the genetic similarity in collected at peri̇ods from the beehi̇ves (Apis mellifera L.) worker bees by SSR method
- Tez No: 432747
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arı, ana arı, erkek arı, genetik, SSR, Bee, Queenbee, Male Bee, Genetic, SSR
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
İşçi arıların gelişme dönemlerine bağlı olarak kolonilerde genetik benzerliğin değişimini belirlemek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Materyal olarak 1 yaşlı ve 2 yaşlı ana arılı üçer adet kovandan 6 ay boyunca, birer aylık dönemler içerisinde kovan içerisinden alınan genç işçi arı örnekleri kullanılmıştır.Metod olarak dönemler arasında, ana arının çifleşmiş olduğu erkek arılardan aynı erkek arının yavruları ya da farklı erkek arıların yavruları olup olmadığı, 49 adet SSR primer kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarında allel frekanslarındaki değişikliklere bakılmış ve farklılıklar ki-kare metodu ile analiz edilmiştir. EA1 için 462, EA2 için 480, EA3 için 481, YA1 için 494, YA2 için 456, YA3 için 450 allel tespit edilmiştir. Frekansı 0,001 olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre dönem içerisinde alınan örneklerde dönemler arasında istatistiksel bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study's been done with the aim of determining the change of genetic similarity in colonies depending on growing period of worker bees.For this purpose, it's been tried to determine that whether the samples of young worker bee, were taken from three beehives with 1 and 2 old queenbees, during 6 months in one each month's time, were from the same male bees' broods that the queenbee had copulated in interperiod or from the different ones, by using 49 pieces of polymorphic SSR primers that had generated by scanning 552 pieces of primers on Turkey bees.ln the statistic section of study, by using chi-square method, for EA1; 462, for EA2; 480, for EA3; 481, for YA1; 494, for YA2; 456, and foe YA3; 450 pieces of alleles has been determined.The frequency 0,001 has been found. In 6 periods, by 49 SSR primers, the allel frequencies of queenbees've been determined, that were used after the analyses which had been made by using molecular method, but any statistical difference has't been found.