Oyun teorisi ve matematiksel modelleme ile küçük yatırımcı için yatırım araçlarının karşılaştırılması
Comparison of game theory and mathematical modeling for investors with small investment management
- Tez No: 432854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFÜ ŞAĞBANŞUA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Oyun Teorisi, Doğrusal Programlama, Game Theory, Linear Programming
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada rekabet ortamında karar vermek için kullanılan“Oyun Teorisi”ve“Doğrusal Programlama”yöntemleri üzerinde durulmuştur. Oyun Teorisinin temel kavramları, varsayımları ve çözüm yöntemleri incelenmiştir. Doğrusal programlama ile Oyun Teorisi yönteminin ilişkisi anlatılmıştır. Uygulama kısmında; küçük yatırımcı için sıklıkla tercih edilen yatırım araçları analiz edilmiştir. Son yıllardaki verilerden yararlanılarak Oyun Teorisi yöntemleri ve Doğrusal Programlama yöntemleriyle karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Günlük yaşamdaki çalışmalara yeni konu olan Oyun Teorisi yönteminin kullanılabileceği farklı alanlar tespit edilmeye çalışılmış ve yatırımcılar için kullanılabilecek farklı bir bakış açısı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, used to decide the competitive environment,“Game Theory”and“Linear Programming”methods have been emphasized. The basic concepts of game theory, assumptions and solution methods have been studied. The relationship between Linear Programming and Game Theory methods have been described. In the application part ; often the preferred investment vehicle for small investors have been analyzed. Using the data in recent years, with Game Theory methods and Linear Programming method has been applied comparative analysis. Daily studies of new issues that can be used game theory methods were studied to determine the different areas of life and a different perspective that can be used for the investors have been investigated.