Pirazol karboksi amit bileşiklerinin sentez ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of pyrazole carboxy amide compounds
- Tez No: 432917
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAÇMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pirazol, Tiyadiazol, Pirazol Karboksi Amit, Pyrazoline, Thiadiazole, pyrazole carboxy amide
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Dünyada ilaç endüstrisi hızla büyüyen ve Ar-Ge yatırımlarının en yoğun yaşandığı sektördür. Dünya piyasasında ekonomik anlamda ciddi yatırımlar gerektiren ilaç sektörü, bünyesindeki hızlı ilerlemelerle büyümektedir. Son yıllarda büyük ilaç firmaları sadece etken madde geliştirilmesi işlevi üzerinde yoğunlaşmakta, etken maddenin ilaç haline getirilmesi işini genellikle ilaç üretimi yapan daha küçük firmaların üretim tesislerinde gerçekleştirmekte ve böylece üretim için gerekli yüksek maliyetten kaçınmaya çalışmaktadırlar. Büyüyen bu pazarda ilaç sektöründeki bilimsel çalışmalar önem kazanmakta olup, ilaç sentezlerinde organik kimyacılara olan ihtiyaç da artmaktadır. Çalışmamızda, bazı ilaçlarda etken madde olarak kullanılan tiyadiazol grubu içeren karboksilat türevi bileşikler sentezlenmiştir. Hedeflenen sentez akışı içerisinde, başlangıç maddesi olarak kullanılan pirazol asit türevleri literatüre göre sentezlenmiştir. Pirazol asitlerden biri (2a) bazik hidroliz, diğeri ise (1a) benzaldehit fenil hidrazon ile pirazol asitine; daha sonra her ikiside klorlama reaksiyonu ile pirazol asit klorürüne çevrilerek oluşan bu ürünlerin tiyadiazol türevleri (a, b, c, d, e, f, g) ile reaksiyonu gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, pirazol halkası ile bir ya da iki tiyadiazol grubu içeren yeni potansiyel, biyolojik, aktif pirazol karboksi amit bileşikler sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları elementel analiz, IR, 1H-13C-NMR ve X-Ray spektroskopi teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The pharmaceutical industry in the world is growing rapidly and the sector experienced the most intense R & D investments. World market requires considerable investment in the economic sense, the pharmaceutical industry is growing at a rapid progress in the site. Large pharmaceutical companies in recent years has been focused on the function to be developed only active substance, to become the agents of the drug business is usually perform in the production of smaller companies engaged in the production of pharmaceutical facilities, so they try to avoid the high required for production costs. Growth in this market is the important scientific work in the pharmaceutical industry, it is increasing the need for organic chemists in pharmaceutical synthesis. In our study, some drugs containing compounds used as active ingredients in the thiadiazole group was synthesized. Targeted synthesis in the flow of the pyrazole acid was synthesized according to the literature are used as starting materials. One of the pyrazole acid (2a) by hydrolysis, and the other (1a) benzaldehyde pyrazol acid with phenyl hydrazone; then both the chlorination reaction thiadiazol pyrazole acid chloride derivatives of these products are converted into (a, b, c, d, e, f, g) and the reaction was conducted. As a result, new potential thiadiazole group containing one or two pyrazole ring, biologically active pyrazole carboxy amide compounds were synthesized. by elemental analysis of the synthesized compounds, IR, 1H-13C-NMR and illuminated using X-ray spectroscopy techniques.