Zayıf bağlı çekirdeklerin elastik saçılmasının optik model yaklaşımıyla incelenmesi
The examination of weakly bound nuclei by using optical model approximation
- Tez No: 432935
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Egzotik (halo) çekirdekler, Optik model, Folding model, Exotic (halo) core, Optical model, Folding model
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez kapsamında 9Be+27Al ve 8B+58Ni sistemlerinin elastik saçılma açısal dağılımları Coulomb bariyerinin yakınında ve üzerindeki farklı enerjilerde fenomenolojik ve mikroskopik potansiyeller kullanılarak optik model çerçevesinde incelendi. Hesaplamaların tamamı FRESCO kodunda analiz edildi. Fenomenolojik optik potansiyeller için karmaşık nükleer potansiyelin reel kısmı Wood-Saxon, imajiner kısmı ise Wood-Saxon kare biçiminde alındı. Mikroskopik optik model hesaplamalarında, 9Be ve 8B un yoğunluk dağılımlarının farklı biçimleri kullanılarak optik potansiyelin reel kısmı double folding metoduyla analiz edildi. Teorik ve deneysel sonuçlar arasındaki uyumdan düşük hata değerleri (χ2/N) elde edildi. Ayrıca reaksiyon tesir kesitleri ve potansiyellerin hacim integralleri ilgili enerjiler için hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In the scope of this thesis, the elastic scattering angular distributions of 9Be+27Al and 8B+58Ni systems were examined at different energies near and above the Coulomb barriers within the framework of Optical Model by using phenomenological and microscopic potentials. All of the calculations were analyzed in FRESCO code. For the phenomenological Optical Model calculations real parts of the complex nuclear potential were chosen Wood-Saxon and imaginary parts of the complex nuclear potential were chosen Wood-Saxon square shapes. In the microscopic Optical Model calculations, we used double folding procedure to calculate the real part of optical potential for different kinds of density distributions of 9Be and 8B. We presented that very good agreement between theoretical and experimental results were obtained with small χ2/N values. Also, the reaction cross sections and volume integrals of the potentials were calculated from the theoretical calculations at relevant energies.