Interrelationships among self-consciousness, locus of control and type-a behavior pattern
Benlik biliçliği, kontrol odağı ve a tipi davranış biçimi arasındaki ilişkiler
  1. Tez No: 43308
  2. Yazar: SEFER MURAT AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET RÜSTEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: B enlik-bilin çliliği, kontrol odağı, A tipi davranış biçimi, Private and public self-consciousness, locus of control, Type-A behavior pattern
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz BENLİK-BİLİNÇLİLİ?İ, KONTROL ODA?I, VE A TİPİ DAVRANIŞ BİÇİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER AKSOY, Sefer Murat Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Psikoloji Anabilimdalı Tez Yöneticisi: Prof. Ahmet Rüstemli Ocak, 1995, 127 sayfa. Bu çalışmada benlik-bilinçliliği, kontrol odağı ve A tipi davranış biçimi arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Araştırmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden rastgele seçilmiş 755 öğrenci (390 erkek ve 346 kız) katılmıştır. Deneklere (a) Benlik-Bilinçliliği Ölçeği (Fenigstein et al., 1975), (b) Kontrol Odağı Ölçeği (Rotter, 1966) ve (c) Jenkins Aktivite Anketi kısa formu (Glass, 1977) uygulanmıştır. Elde edilen puanlardan hesaplanan korelasyon katsayıları özel benlik-bilinçliliğinin hem iç kontrol odağı hem de A tipi davranış biçimi ile pozitif olarak ilişkili olduğunu gösterirken genel benlik-bilinçliliği ile A tipi kişilik puanlanarasında da bir ilişki bulunmuştur. Ancak veriler iç kontrol odağı ile A tipi davranış biçimi arasında pozitif ilişki beklentisini desteklememiştir. Bulgular yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERRELATIONSHIPS AMONG SELF-CONSCIOUSNESS, LOCUS OF CONTROL, AND TYPE-A BEHAVIOR PATTERN AKSOY, Sefer Murat M.S. in Social Psychology Supervisor: Prof.Dr. Ahmet Rüstemli January 1995, 127 pages. This research studied the relationships among self-consciousness, locus of control and Type- A behavior pattern. An accidental sample of size 755 (390 males and 346 females) from Middle East Technical University and Ankara University served as subjects. They were administered Turkish versions of (a) the Self- Consciousness Scale (Fenigstein et al., 1975) (b) the Locus of Control Scale (Rotter, 1966) (c) the short form of Student Jenkins Activity Survey (Glass, 1977). Zero order correlation indicated that private self-consciousness scores correlated positively with both the internality and the Type-A scores whereas public self-consciousness related to only Type-A behavior. Contrary to prediction, however, internality scores infailed to produce a significant correlation coefficient with Type-A scores. The findings in relation to age and sex variables were also discussed.