Belirli bir yaş grubunda tek kulağı total isitme kayıplı, diğer kulağı normal isiten erkek bireylerde ce-chırp ABR ve clıck abr bulgularının karşılaştırılması
The comparison of ce-chirp abr and click abr findings with the men at A certain age who have total hearing loss in one ear and normal hearing in the other ear
  1. Tez No: 433121
  2. Yazar: SEVAL KİLERCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: CE-Chirp ABR, Click ABR, Tek Taraflı Total İşitme Kaybı, CE-Chirp ABR, Click ABR, Unilateral Total Hearing Loss
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırmanın amacı tek taraflı total işitme kayıplı hastaların total işitme kayıplı ve normal işiten kulaklarında CE-Chirp ABR ve Click ABR yöntemlerini karşılaştırmaktır. Chirp uyaran koklear dalga gecikmesini telafi etmek amacıyla çeşitli frekans bantlarının geciktirilmesi ve kaydırılması suretiyle oluşturulmuştur. CE-Chirp uyaran Claus Elberling (2007) tarafından tasarlanmıştır. Araştırma kesitsel analitik bir araştırmadır. İzmir Asker Hastanesinde 19-25 yaş arasında tek kulağı total işitme kayıplı, diğer kulağı normal işiten 71 erkek hasta ile Şubat 2014-Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Hastalara uygulanan CE-Chirp ABR ve Click ABR bulguları karşılaştırılmıştır. Ayrıca 19-25 yaş arasındaki erkeklerin normal işiten kulaklarına ait Click ABR ve CE-Chirp ABR bulgularının normalizasyon değerleri belirlenmiştir. Tek taraflı total işitme kaybına sebep olarak en fazla geçirilen kabakulak hastalığı gösterilmiştir. Stenger test sonucu tüm hastalarda negatif olarak belirlenmiştir. Stenger testinin tek taraflı total işitme kayıplarının nonorganik olup olmadığını belirlemede çok etkili bir test olduğu gözlenmiştir. Araştırmada hastaların normal işiten kulaklarında 80 dBn HL dışındaki bütün düzeylerde CE-Chirp ABR dalga amplitüdleri Click ABR dalga amplitüdlerinden daha büyük bulunmuştur. 80 ve 60 dB nHL düzeylerinde Click ABR V. dalga latansları CE-Chirp ABR V. dalga latanslarından uzunken 40 dB nHL ve altındaki düzeylerde CE-Chirp ABR V. dalga latansları daha uzun bulunmuştur. CE-Chirp ABR eşikleri Click ABR eşiklerine göre davranışsal eşiklere daha yakın bulunmuştur. Araştırma sonucunda CE-Chirp ABR test süresinin Click ABR test süresinden daha kısa olduğu belirlenmiştir. Normal işiten kulaklarda davranışsal eşiklere daha yakın eşikler vermesi, total işitme kayıplı kulaklarda daha düz traseler elde edilmesi ve hızlı test sağlama özellikleriyle tek kulağı total işitme kayıplı, diğer kulağı normal işiten hastalar CE-Chirp uyaran ile daha kolay belirlenmiştir. Dalga I ve dalga III Click ABR yönteminde CE-Chirp ABR'den daha fazla gözlenmiştir. 80 dB nHL düzeyinde CE-Chirp ABR dalga amplitüdlerinin düşmesi ve dalga morfolojisinin bozulması CE-Chirp uyaranın eksik yanları olarak düşünülmektedir. Ancak bu eksiklikler yeni geliştirilen Level Spesific Chirp uyaran (2010) çeşidiyle giderilebilir. İşitme taramalarında CE-Chirp ABR'den yaralanılabilir. Chirp uyaran çeşitlerinin ABR dışında ASSR gibi test yöntemlerinde de klinik kullanımının yaygınlaşması beklenmektedir. Chirp uyaran çeşitleri son yıllarda geliştiği için daha çok araştırma yapılarak daha kesin sonuçlara ulaşılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the human ABR elicited by Clicks and CE-Chirps in single-sided deaf participants' both normal and impaired ears. A recent advance in the ABR recording has been the use of chirp stimuli, which is formulated to address the inherent time delay of the cochlea's travelling wave characteristics. CE-Chirp stimulus designed bye Claus Elberling (2007). We conducted a cross-sectional analytic study of 71 male (19 to 25 years old) military recruits admitted with single-sided deafness (SSD) in one ear and normal hearing in the other to İzmir Military Hospital from February 2014 to October 2014. A comparison was made between recordings made with Click and CE-chirp in both normal and deaf ears. The amplitude and latency normative parameters of the Click and CE-Chirp ABR were also determined for the young men aged 19-25 years. In our study, the childhood mumps was the most frequent cause of SSD. The Stenger test was administered and it correctly identified %100 of the 71 individuals. In accordance with other studies, our study indicates that the Stenger test is a powerfully reliable test to confirm profound, unilateral nonorganic hearing loss. In the normal hearing ears of all individuals, CE-Chirp stimulus showed larger amplitudes at all intensity levels, except at 80 dB nHL. At the stimulus levels 80 and 60 dB nHL longer wave-V latencies were provided by Clicks than CE-Chirps, whereas at the stimulus level 40 dB nHL and belows wave-V to the CE-Chirps were longer than Clicks. ABR thresholds to CE-Chirps were closer to behavioral thresholds than Clicks. The total test time of the CE-Chirp ABR were found significantly shorter than that of the Click ABR. The use of a CE-chirp ABR testing ensure better evaluation of SSD than that of the click ABR, since the CE-Chirp ABR thresholds are very close to behavioral hearing levels in the normal hearing ears, and obtain more straight traces in the impaired ears. Wave I and wave V were observed with the Click ABR method more than CE-Chirp ABR method at high intensities. There is some drawbacks to the broad-band CE-Chirps at the stimulus level 80 dB nHL that the amplitudes became lower, while the waveform are distorted. However these deficiencies can be relieved by newly developed level specific chirp stimuli. CE-Chirp ABR can be utilized to hearing screening. We suggest that the CE-Chirp stimulus can be used as the clinical application more widely for auditory steady-state response (ASSR) besides ABR. Hence, to provide more normative parameters from a larger database can contribute to better understand the chirp stimuli in the cochlea.