Acil servise başvuran obstetri hastalarının triyaj sınıflandırılmasına göre dağılımları ve yapılan uygulamaların değerledirilmesi
Admitted to the emergency department of obstetrics triage patients according to the classification of distributions and the evaluation of applications
- Tez No: 433122
- Danışmanlar: PROF. DR. RABİA GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Triyaj, Obstetrik Triyaj, Gebelik, Triage, Obstetric Triage, Pregnancy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Triyaj, acil birime başvuran bireylerde, hastalık ya da yaralanmanın şiddetini tanımlamak ve yaşam riski en fazla olanların belirlenmesini sağlamak için kullanılan dinamik ve sürekli bir süreçtir. Obstetrik nedenlerle acile gelen hastaların 10 dakika içinde değerlendirilip, aciliyetlerine göre sınıflandırılması için sağlık personeli tarafından yapılan işleme de obstetrik triyaj denir. Obstetrik triyaj sistemi ile acile başvuran anne adayları ve yenidoğanın sağlığının korunması ve geliştirilmesi hedeflenmektedir. Ülkemizde Obsteterik triyaj ve acil servislerde kullanımına ilişkin yapılan çalışmalar yetersizdir. Acil obstetrik bakımda anne ölümlerinin önlenmesinde ortaya konan gecikme modellerinin ortadan kaldırılmasına katkı sağlayan bir sistem olması nedeniyle, sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda ve sağlık bakım vericiler tarafından da bilinmesi gereken bir süreç olduğu düşünülmektedir. Araştırma, T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu İzmir İli Kamu Hastaneler Birliği Kuzey Genel Sekreterliği Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde 01.09.2013-30.09.2013 tarihleri arasında acil servise başvuran 1981 obstetri hastasının kayıtları incelenerek yapılmıştır. Araştırmanın yürütülmesi için T.C Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu İzmir İli Kamu Hastaneler Birliği Kuzey Genel Sekreterliği Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurulu'ndan ve araştırmanın yürütüldüğü kurumdan yazılı izin alınmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 16.0 paket programı kullanılarak sayı, yüzde ve kappa analiz testi uygulanmıştır. Başvuran gebelerin triyaj sınıflamasına göre dağılımlarına bakılmış ve % 54.6'sı 1. öncelik grubunda yer alırken, % 35.5'i 2. öncelik ve % 9.8'si 3. öncelik grubunda yer almıştır. Gebelerin acile başvuru şikayetlerine göre dağılımlarını incelediğimizde, bu hastaların % 34.3'ünün sancı şikayeti nedeniyle, % 10.4'ünün kanama veya lekelenme şikayeti nedeniyle, % 8.9'unun suları geldiği için, % 2.7'sinin bebek hareketlerinde azalma olduğu şikayeti için, % 8.3'ünün kasık ağrısı şikayeti ile, % 7.6'sının bulantı ve kusma şikayetleri ile, % 10.6'sının kontrol amaçlı acil servise geldikleri görülmektedir. Kappa testi sonuçlarına göre, acil servise başvuruda bulunan obstetri hastalarının triyaj dağılımları arasında iyi düzeyde uyum ve istatistiki olarak da ileri düzeyde anlamlılık (k=0.601, p=0.000) tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, acil serviste uygulanan triyajın kurumda kullanılan triyaj protokolüne uygun olduğu görülmüştür. Ancak daha kapsamlı bir triyaj protokolünün hazırlanması ve obstetrik triyajın önemini ortaya koyan çalışmaların sayısının artmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Triage, emergency refers to the volume of individuals, the severity of the illness or injury, and define the life of those who are most at risk for the determination is used to provide a dynamic and continuous process. Obstetric reasons for patients coming to the emergency room in 10 minutes, and treated according to the urgency of the classification made by medical personnel for processing obstetric triage. Obstetrik triage system in the emergency room admitted to the mother and newborn health protection and promotion is targeted. Obsteterik triage in emergency services and use of resources in our country is insufficient. Emergency obstetric care, maternal mortality, prevention of delay set forth in the model contribute to the elimination of a system due to the health service and health care institutions-makers should be known by the process. Research was carried out at in the Buca Maternity and Children Diseases Hospital, and data were collected between 01.09.2013/30.09.2013. At the emergency department between these dates was admissed 1981 obstetric patients by examining the records. Written consent was obtained to carry out the research by Ministry of Health of the Public Hospitals Authority Turkey Izmir Province Association of Public Hospitals North General Secretariat of Tepecik Training and Research Hospital Ethics Committee and and the institution of the study. In the data analysis, SPSS 16.0, percentage distributions and kappa test was used. Applying triage patients according to the classification of the distribution of and %54.6 1. priority group, while % 35.5 2. priority and % 9.8 3. priority group. Pregnant women reference to the emergency room, according to the complaint, when we examine the distribution of these patients % 34.3 flour pain due to complaints, and 10.4 % of the flour bleeding or spotting due to complaints, % 8.9 flour water, % 2.7 side of decrease in the baby moving for complaints, % 8.3 flour (165 people) with complaints of groin pain, and 7.6 % with the complaints of nausea and vomiting, % 10.6 with the purpose of control, they can be seen. According to the Kappa test, in reference to emergency obstetric triage distributions between patients and good level of compliance as advanced statistical significance (k=0.601, p= 0.000) were identified. According to the information obtained from the research results were found to be specified according to the triage in the emergency department triage protocol implementation. However, the preparation of a more comprehensive triage protocol and should increase the number of studies that demonstrate the importance of obstetric triage