Diz osteoartritli yaşlı bireylere uygulanan aromaterapi masajının ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesine etkisi
Effects of aromatherapy massage on pain, functional status and quality of life in elderly patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 433134
  2. Yazar: SEDA PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER KARADAKOVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aromaterapi, Masaj, Osteoartrit, Hemşire, Aromatherapy, Massage, Osteoarthritis, Nurses
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırma, diz osteoartritli yaşlı bireylere uygulanan aromaterapi masajının ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmaya, Bursa Ali Osman Sönmez Huzurevi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Huzurevi'nde kalan, diz osteoartrit tanısı olan, bilişsel düzeyi uygun ve sayısal kıyaslama ölçeğine göre 4 ve üzeri ağrı skoru olan bireyler alındı. Çalışmaya alınan bireyler, aromaterapi, masaj ve kontrol olmak üzere 3 gruba kura yöntemi ile randomize edildi. Araştırmanın verileri,“Hasta Tanıtım Formu”,“WOMAC Diz Osteoartrit Değerlendirme Ölçeği”ve“OAKHQoL (OsteoArthritis Knee and Quality of Life) - Alt Bacaklardaki Artroz ve Yaşam Kalitesi Ölçeği”ile toplandı. Bu formlar, çalışmanın başlangıcı, 4. hafta ve 8. hafta olmak üzere üç defa dolduruldu. Aromaterapi ve masaj grubundaki yaşlı bireylere üç haftalık sürede haftada iki defa olmak üzere toplam altı defa 15-20 dakikalık tüm bacak klasik masajı uygulandı. Aromaterapide, antienflamatuar ve analjezik etkisi olan çörek otu yağı sabit yağ olarak kullanılırken, içerisine uçucu yağlardan zencefil ve biberiye yağı eklendi. Araştırmanın uygulanabilmesi için gerekli olan etik kurul izni, kurumların ve araştırmaya alınan yaşlı bireylerin izinleri alındı. Veriler, SPSS programı kullanılarak, ki-kare, ANOVA, paired t test ile analiz edildi, ileri analizlerde Tukey HSD kullanıldı. Araştırmaya alınan bireylerin sosyodemografik özellikleri ve başlangıç WOMAC ve yaşam kalitesi puan ortalamaları açısından anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Aromaterapi grubunda uygulama sonrası WOMAC ağrı, tutukluk, günlük aktivitelerde yaşanan zorluklar anlamlı olarak azaldığı ve yaşam kalitesi fiziksel aktivite, ağrı, zihinsel sağlık, sosyal destek düzeylerinin anlamlı olarak yükseldiği belirlendi (p0.05). Kontrol grubundaki bireylerin WOMAC ağrı, tutukluk, yaşam kalitesi ağrı ve zihinsel sağlık alt boyutlarında 4. haftada öncesine göre anlamlı olarak olumsuz etkilendiği belirlendi (p0.05). Aromaterapi ve masaj grubundaki bireylerin 0-4-8. haftalardaki fark ortalamaları karşılaştırıldığında; 4. haftada aromaterapi grubundaki bireylerin WOMAC ve yaşam kalitesi puanları fark ortalamalarının masaj ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazla olduğu saptandı (p0.05). Bu sonuçlar doğrultusunda; diz osteoartritli yaşlı bireylere uygulanan aromaterapinin ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlendi. Masaj ile karşılaştırıldığında; aromaterapinin daha olumlu ve daha uzun süreli etkisinin olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the possible effects of aromatherapy massage on pain, functional status and quality of life in elderly patients with knee osteoarthritis. A study conducted on elderly subjects having appropriate cognitive level, diagnosed with knee osteoarthritis and pain scores above 4 in accordance with numerical rating scales from Bursa Ali Osman Sönmez and Bursa Metropolitan Municipality Nursing Home. Subjects were accidentally randomized into three groups as of aromatherapy, message and controls. Patient Information Form, WOMAC Knee Osteoarthritis Assessment Scale, Osteoarthritis Knee and Quality of Life - OAKHQoL were used to collect data and these forms were filled at baseline, 4th and 8th week of the study. A classical full leg massage program administered to the subjects in aromatherapy and massage group for 15-20 minutes twice a week through three weeks. The content of aromatherapy includes black seed oil as steady oil because of its antiinflammatory and analgesic effect and essential oil includes ginger and rosemary oil. We have obtained written consent from each subject enrolled into our study and fulfilled all legal formalities. Also local Ethics Committee approved the study design. The Statistical Package for Social Science, SPSS for Windows version 22.0, was used for data analysis. The Chi-square test, ANOVA and Paired t tests were specifically for the analyses. Tukey HSD method used for advanced analysis. P0.05). After the aromatherapy massage administration there was significantly decrease in WOMAC; pain, stiffness, daily practice difficulties. Quality of life physical functions, pain, mental health, and social support status was significantly increased after aromatherapy (p0.05). WOMAC pain, stiffness, quality of life, pain and mental health scores of the subjects in control group were deteriorated at week 4 (p0.05). When we compare the median score differences of aromatherapy and message group at week 0, 4 and 8; WOMAC and quality of life mean score differences of subjects in aromatherapy group were significantly higher than the massage and control group at week 4 (p0.05). Consequently, aromatherapy administered to elderly patients with knee osteoarthritis improves pain scores, functional status and quality of life. In contrast to message, we have determined that aromatherapy has better and long lasting effect.