Hemşirelerde öğrenilmiş güçlülük, iş doyumu ve stresle başetme tarzları ilişkisi
Relationship between learned resourcefulness, job satisfaction and stress coping methods in nurses.
- Tez No: 433135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, öğrenilmiş güçlülük, iş doyumu, stresle baş etme tarzı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin öğrenilmiş güçlülük düzeyleri, iş doyumu ve stresle baş etme tarzları arasındaki ilişkileri incelemek amacı ile planlanmış, tanımlayıcı ve ilişkisel tipte bir araştırmadır. Araştırma, Ankara İli Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan hemşirelerden (N:500), araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden hemşireler(n:302) ile yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Veriler,“Hemşireleri Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Rosenbaum Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği”,“Minnesota İş Doyum Ölçeği”ve“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği”ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, sayı ve yüzde dağılımlar, aritmetik ortalama,“t”testi, varyans analizi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin Öğrenilmiş Güçlülük Ölçeği (ÖGÖ) puan ortalaması 94.16 ± 19.73, Minnesota İş Doyum Ölçeği (MİDÖ)'puan ortalamaları sırasıyla Genel Doyum Puanı 2.74 ± 0.72, İçsel Doyum Alt Ölçek Puanı 2.77 ± 0.75, Dışsal Doyum Alt Ölçek Puanı 2.69 ± 0.77 ve Stresle Başetme Tarzları Ölçeği (SBTÖ) puan ortalaması ise 50.05 ± 9.15 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin baş etme yöntemi olarak en fazla“kendine güvenli yaklaşımı”, en az ise“sosyal desteğe başvurma”yı kullandıkları saptanmıştır. ÖGÖ puan ortalaması ile MİDÖ'nin Genel Doyum, İçsel Doyum ve Dışsal Doyum puan ortalaması arasında zayıf, ancak pozitif yönde bir ilişki olduğu, benzer şekilde ÖGÖ puan ortalaması ile yalnızca SDB ve KGY alt ölçek puan ortalamaları arasında çok zayıf,pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research, learned resourcefulness levels of nurse job satisfaction and planned to examine the relation ships between stress, coping styles, is a study in descriptive and relational type. Research, Ankara Atatürk Training and Research Hospital staff nurses (N = 500), nurses who agreed to participate voluntarily in the study (n = 302) was conducted with face to face. Data,“Nurses Information Form”,“Rosenbaum Learned Resourcefulness Scale,”“Minnesota Job Satisfaction Questionnaire”and“ Stress Coping Ways Questionnaire”was collected. Evaluation of the data, the number and percent age, mean,“t”test, analysis of variance and correlation analysis was used. Learned Resourcefulness Scale nurses (OGO) mean score 94.16 ± 19.73, Minnesota Job Satisfaction Scale (MIDO) 'Over all Satisfaction Score average scores, respectively, 2.74 ± 0.72, Internal Satisfaction Subscales core of 2.77 ± 0.75, External Satisfaction Subscale score of 2.69 ± 0.77 and Stress Coping Ways Questionnaire is the average score was found to be 50.05 ± 9.15. Most“confident approach as a way of coping with the nurses”, at least if 'were using to refer to the social support. OGO mean score wıth MIDO General Satisfaction, weak from internal satisfaction and external satisfaction mean scores, but there is a positive correlation, similar OGO mean score only with SDB and KGY subscale mean scores between the very poor, a significant positive correlationwas found to be. KeyWords: Nurse; learned resourcefulness; job satisfaction; stress and coping ways.