The Evolution of the European security system after the cold-war (1989-1994)
Soğuk savaş sonrası Avrupa güvenlik sisteminin evrimi (1989-1994)
- Tez No: 43318
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çoğulcu Güvenlik Toplumu, B.D.T, A.G.I.T, N.A.T.O, B.A.B, Pluralistic Security Community, C.I.S, O.S.C.E, N.A.T.O. and W.E.U
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
öz AVRUPA GÜVENLİK SİSTEMİNİN SO?UK SAVAŞ SONRASI EVRİMİ (1989-1994) MELEKTOSUN, M. Tuncay Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin BA?CI Mart, 1994, 135 sayfa. Bu tezde, Avrupa güvenlik sistemi 1989 yılındaki çarpıcı olayları izleyen gelişmeler ışığında incelenmektedir.“Komünist Blok”un yıkılması ve Sovyetler Birliğinin dağılması ile, Avrupa güvenlik sistemi“çoğulcu güvenlik toplumu”olma yönünde bir ivme kazanmıştır. Avrupadaki güvenlik örgütleri de kendilerini yeni güvenlik kavramının gereksinimlerine hazır olacak şekilde geliştirmişlerdir. Vancouver'dan Vladivostok'a kadar olan bölgedeki durumun“çoğulcu güvenlik toplumu”çerçevesinde değerlendirilmesi bu tezin temel amacıdır. Başka bir değişle, bu tez, 1989- 1994 zaman sürecinde meydana gelen gelişmeler gözönünde bulundurularak, Avrupa'nın (Vancouver dan Vladivostok'a) ne dereceye kadar bir“çoğulcu güvenlik toplumu”olabileceğini ortaya çıkarmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVOLUTION OF THE EUROPEAN SECURITY SYSTEM AFTER THE COLD-WAR (1989-1994) MELEKTOSUN, M. Tuncay M.A. In International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin BA?CI March, 1994, 135 pages. In this study, the changing nature of the European security system is being analyzed in the light of the developments following the dramatic events in 1989. With the collapse of the“Communist Bloc”and dissolution of the U.S.S.R., European security system gained a momentum towards being a“pluralistic security community”. The existing security organizations in Europe also evolved themselves to be ready for the requirements of the new security concept. To assess the situation in the area from Vancouver to Vladivostok in terms of the“pluralistic security community”is the main aim of this thesis. In other words, this study is trying to explore, to what extent Europe (from Vancouver to Vladivostok) is likely to be a“pluralistic security community”, considering the developments occurred in the period of 1989-1994.