Epistemic justification: Foundationalism versus coherentism
Epistemik haklılama: Temelciliğe karşı tutarlılıkçılık
- Tez No: 43317
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YASİN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Haklılama, Temelcilik, Tutarlılıkçı- lık, Temel Önerme iv, Knowledge, Justification, Foundationalism, Co- herentism, Basic Proposition iii
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz EPÎSTEMÎK HAKLILAMA: TEMELCÎLÎ?E KARŞI TUTARLILIKÇILIK ERDOST, Barışta Yüksek Lisans Tezi, Felsefe Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yasin CEYLAN Haziran 1995, 91 sayfa Temelci ve tutarlılıkçı epistemik haklılama kuramla rı, bazı tür önermelerin epistemik otoritesi ve önceliği karşı sında iki öndegelen ve rakip durumu temsil ederler. Tutarlı- lıkçılık, bir önermenin, öteki haklılanmış önermelere başvu rularak haklılanması dışında bir yol kabul etmezken, temel- cilik bir önermenin ya sonal olarak temel bir önerme ile haklılandığmı ya da haklılamak için başka bir önermeye ge rek duyulmayan bir temel önerme olduğunu savlar. Temel önermeler, bu durumda, yalnızca tüm bilginin üzerine inşa edildiği bir temeli oluşturmakla kalmazlar, aynı zamanda epistemik geri-götürmenin de son halkasını oluştururlar. Bu tezde, bağımsız bir epistemik statüye sahip temel önermele rin varolup olmadığı, haklılanmış kabul edilip edilemeyecek leri, ve bilgiyi oluşturan tüm diğer önermelerin bu kadar dar bir temelden çıkarsanıp çıkarsanamayacağı tartışılmaktadır. Tutarlılıkçılığa gelince, analiz, temelci bakış açısından yönel tilen karşıçıkmalar çerçevesinde yürütülmüş, ve iki yaklaşı mın açıklama güçleri ve zaafları karşılaştırmalı olarak sap tanmaya çalışılmıştır. Özellikle doğrulanabilirliğin mantığı, hem temelci hem tutarlılıkçı anlamıyla sorgulanmıştır. Bu bölümlerdeki eleştirilerin arkaplan argümanları,“Sonuç”bö lümünde açıkedilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EPISTEMIC JUSTIFICATION: FOUNDATIONALISM VERSUS COHERENTISM ERDOST, Barışta M.S. in Philosophy- Supervisor: Doç. Dr. Yasin CEYLAN June 1995, 91 pages. Foundationalist and coherentist theories of epistem- ic justification represent two leading rival attitudes towards the epistemic authority or priority of some sort of proposi tions. While coherence admits5 no other way than appeal to other justified propositions in order to justify a proposition, foundationalism claims that all propositions either are justi fied ultimately by 'basic' propositions or are themselves ba sic which do not owe their credibility to some other proposi tions. Basic propositions, then, not only constitute the foundation upon which the edifice of knowledge rests, but also bring the epistemic regress to a halt. In this thesis it is argued whether basic propositions having an independent epistemic status do exist, whether they are to be accepted as justified, and whether it is possible to infer all the rest of knowledge from such a narrow base. The coherence theory of epistemic justification in its turn, is analyzed in terms of the objections raised from the foundationalist standpoint, and the explanatory strength and weaknesses of both ap proaches are evaluated comperatively. Especially the logic of verifiability both in foundationalist and coherentist sense is questioned. The background arguments of these sections are revealed in the conclusion.
Benzer Tezler
- Bilgi felsefesinde temelcilik ve tezleri
Foundationalism and its theses in philosophy of knowledge
ŞEYMA ŞAKAR
Doktora
Türkçe
2024
FelsefeAnkara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiFelsefe Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALİL RAHMAN AÇAR
- On the possibility of epistemic justification: A semantico-epistemic approach
Bilgisel haklı göstermenin olanaklığı üzerine: Anlam kuramsal-bilgisel bir yaklaşım
DAVİD GRÜNBERG
- Çağdaş epistemolojide içselcilik/dışsalcılık tartışması
The internalism/externalism debate in contemporary epistemology
AHMET CÜNEYT GÜLTEKİN
- Alvin Plantinga'nın Tanrı anlayışı
Alvin Plantinga's view of God
KEMAL BATAK
Doktora
Türkçe
2007
DinMarmara ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İLHAN KUTLUER
- Critique of epistemic externalism and defense of foundationalist internalism
Bilgikuramsal dışsalcılığın eleştirisi ve temelci içselciliğin savunması
ALİ HAYDAR ALTUĞ
Doktora
İngilizce
2015
FelsefeOrta Doğu Teknik ÜniversitesiFelsefe Ana Bilim Dalı
PROF. DR. YASİN CEYLAN