German forein policy after reunification
Birleşmeden sonra Alman dış politikası
  1. Tez No: 43319
  2. Yazar: HALE TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşme, Yeni Dünya Düzeni, Alman Dış Politikası VI, Reunification, New World Order, German Foreign Policy. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz BİRLEŞMEDEN SONRA ALMAN DIŞ POLİTİKASI Tuna, Hale Master, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Bağcı Eylül 1995, 103 sayfa Bu tez, birleşmenin Alman dış politikası üzerindeki etkilerini incelemektedir. Tezde şu soruya cevap aranıyor Almanya, birleşmeden sonra Dördüncü Reich'ı kurmak isteyen militarist ve yayılmacı bir devlet mi oldu? Bu soruyu cevaplandırmak için dünya siyaset sistemindeki son gelişmeler değerlendirilecek ve bu çerçevede Almanya'nın önündeki seçenekler ve sınırları tahlil edilecek. Komünist bloğun çökmesiyle, dünya siyaset sistemi köklü bir değişikliğe uğradı. Avrupa Birliği sayesinde, Avrupa artık Birinci ve İkinci Dünya Savaşı öncesinin rakip ittifaklarının yeniden ortaya çıkacağı kaygısından uzak. Artık kalkınmış ülkeler için siyasi ve ekonomik genişleme, toprak kazanımı suretiyle genişlemekten daha önemli hale geldi. Almanya'nın Doğu Avrupa'ya olan geleneksel ilgisini de bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Diğer taraftan, Almanya birleşmeden sonra daha saldırgan bir politika izlemekle suçlanıyor. Gerçekten de, Almanya'nın uluslararası meselelerdeki ağırlığı 1990'dan buyana arttı. Ancak Avrupa Birliği ve NATO'ya üyeliği ve öteki büyük güçlerin Almanya'ya yönelik politikaları gibi Alman dış politikası üzerindeki sınırlayıcı faktörler, bu ülkenin uluslararası taahhütlerini bir kenara bırakarak,“dikte edici”bir politika izlemesini engelliyor.Bu yüzden en azından yakın bir gelecekte, yeni bir dünya savaşı çıkarsa, bu Almanya'nın aşırı uçlara yönelmesi yüzünden olmayacak. Bir başka deyişle, uluslararası sistemde ortaya çıkan yeni dinamikler yüzünden, yeni Alman dış politikası dış politika hedef ve çıkarlarını gerçekleştirmede askeri güçten çok ekonomik ve siyasi gücüne dayanmaktadır. Bu da, daha fazla sorumluluk ve çek diplomasisi anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GERMAN FOREIGN POLICY AFTER REUNIFICATION Tuna, Hale M. Sc, Department of International Relations Supervisor: Assc. Prof. Hüseyin Bağcı September 1995, 103 pages This thesis analyzes effects of the reunification on German foreign policy. It will search for an answer to this popular question: Has Germany become a militarist and expansionist state after the reunification, aiming the fourth Reich? To answer it, developments in global political system will be traced, and within that framework, Germany's options and restrictions will be analyzed. With the collapse of communist bloc, political system in the world has dramatically changed. Thanks to the European Union, now, Europe is far from fear of re-emergence rival alliances that of pre World War I and II periods. Now, for the developed countries, economic and political expansion has become important than territorial expansion. Germany's traditional interest in Eastern Europe should be regarded within that context. On the other hand, Germany was accused of being assertive after the reunification. In fact, her weight has remarkably increased on international matters since 1990. But the constrains on German foreign policy, such as her membership to the European Union and NATO, and the other big powers' policy towards Germany prevent her to pursue“go it alone”policy. That is why, at least in the near future, if a world war breaks out, it will not happen because of German extremism. In other words, because of the new dynamics in the international system, the new German foreign policy has 111been emphasizing political and economic might rather than military might to realize its foreign policy goals and interests. That means, cheque-book diplomacy along with more responsibilities...