Sezaryen doğumlarda uygulanan anestezi yöntemlerinin, annenin ve yenidoğanın doğum sonu dönem konforuna ve uyumuna etkileri
Effects of anaesthesia approaches to the mother and new-born's comfort and adaptation period that can apply in the caesarean births
  1. Tez No: 433285
  2. Yazar: ESRA GÖKDAĞ BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: sezaryen, obstetrik anestezi, lohusa, yenidoğan, cesarean surgery, obstetrics anesthesia, maternity, new-born
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
GÖKDAĞ BALCI, E. (2015). Sezaryen Doğumlarda Uygulanan Anestezi Yöntemlerinin, Annenin ve Yenidoğanın Doğum Sonu Dönem Konforuna ve Uyumuna Etkileri. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kadın Sağlığı Ve Hastalıkları ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Araştırma, sezaryen doğumlarda uygulanan anestezi yöntemlerinin doğum sonu dönemde anne ve yenidoğana olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla karşılaştırmalı, kesitsel niteliktedir. Araştırmanın örneklemini Ocak 2014-Haziran 2014 tarihleri arasında araştırma kriterlerine uyan 234 kadın ve 234 yenidoğan oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama araçları olarak,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçeği”,“Postpartum Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeğinin Kısa Formu”,“Genel Konfor Ölçeği”,“Doğum Sonrası Ebeveynlik Davranışı Ölçeği”,“APGAR”,“ Vizüel Analog Skala ”kullanıldı. Genel anestezi ve bölgesel anestezi uygulanan kadınların yaş, çalışma ve eğitim durumu, evlilik süreleri ve gebelik sayılarına ilişkin verileri birbirine benzer bulundu. Sezaryen ameliyatında genel anestezi uygulanan kadınlarda bebeğini görmede ve bağ kurmada gecikme, oral beslenmeye başlamada gecikme, ağrı, mide bulantısı gibi sorunların bölgesel anestezi uygulananlara göre daha yüksek düzeyde olduğu bulundu. Bölgesel anestezi uygulanan kadınlarda genel anestezi uygulanan gruba göre Genel Konfor Ölçeği, Doğum Sonrası Ebevenylik Ölçeği ve Postpartum Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği toplam puan ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlendi. Bölgesel anestezi uygulanan gruptaki yenidoğanların 5. dk. Apgar puanlarının daha yüksek, 1.gün ve 2.gün tartı kaybı ortalamalarının daha düşük olduğu bulundu. Bu çalışmanın sonucuna göre sezaryen doğumlarda uygulanan bölgesel anesteziye kıyasla genel anestezinin annenin ve yenidoğanın doğum sonu dönem konforunu ve uyumunu olumsuz etkilediği saptandı.
Özet (Çeviri)
GÖKDAĞ BALCI, E. (2015). Effects of Anaesthesia Approaches to the Mother and New-Born's Comfort and Adaptation Period That Can Apply in the Caesarean Births. Istanbul University Institute of Health Sciences, Department of Obstetrics and Gynaecologic Nursing. Graduate Thesis. Istanbul. The present study was planned to study effects of the anaesthesia approaches for the cesarean births in the post-partum period. The study was comparative and cross-sectional type and it was carried out with mothers and their new-born babies between January 2014 and June 2014. The sample groups were consisted of 234 women and 234 new borns. In the study, seven data collection instruments were used:“Identifier Information Form”,“Parenthood Behavior Scales in the Post-Partum Period”,“Short Form of the Self-Capability Scale During the Post-Partum Period”,“APGAR”, and“Scale of the Visual Analogue”. The findings in the general anesthesia and local anesthesia groups were similar with respect to age, profession, education, economic status and number of pregnancy birth. After the information was gathered, the results showed some differences between general anesthesia and local anesthesia groups. In the general anesthesia groups, problems like delaying to start oral feeding, misleading to face and to associate with their new borns, pain and nausea are higher than local anesthesia ones. However,“General Comfort Scale, Parenthood Scale in the Post-Partum Period, and Self-Capability Scale in the Post-Partum Lactation Period”data collections were higher in the local anesthesia groups. There was a considerable improvement in 5 minutes of Apgar Test and downturn of weight loss in the first and second day of the post-partum period. In conclusion, this study showed that general anesthesia affected mother and her new-born's comfort and adaptation negatively unlike to local anesthesia in the cesarean surgeries.