Primer sezaryen yapılan hastalarda batın duvarı kapatılmasında kullanılan PDS, PDS Plus ve vicryl sütür materyallerinin erken ve geç postoperatif dönemde ağrı oluşturma düzeyine göre karşılaştırılması
Comparison of early and late postoperative period pain related by PDS, PDS Plus and vicryl suture materials used in closing the abdominal wall in patients with primary cesarean
- Tez No: 683148
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUNULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Vizüel Analog Skala (VAS), sütür materyalleri, ağrı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Sezaryen doğumlarda da diğer batın cerrahilerinde olduğu gibi fasya kapatılmasında çeşitli sütürler kullanılmaktadır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Poliglaktin ve Polidioksanon-dur. Bu sütürlerin güvenirliğini farklı açılardan değerlendiren bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Her iki sütür fasya kapatılmasında kullanılmakta olup bazı özellikleri ile farklılık gösterirler. Bu çalışmada Sezaryende kullanılan üç farklı sütür materyalinin hastalarda postoperatif ağrı üzerine etkisinin araştırılması planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Doğumhane birimine başvuran yaşı 18 ile 40 arasında değişen, daha önce geçirilmiş batın cerrahisi olmayan, depresyon, panik atak, madde bağımlılığı gibi psikiyatrik bozukluğu ve ya fibromiyalji gibi ağrı düzeyini etkileyecek hastalığı olmayan, bilinen endometriozis, myoma uteri, Pelvik inflamatuar hastalık, inflamatuar bağırsak hastalığı gibi kronik ağrı sebebi olmayan hastalar detaylı bilgilendirildikten sonra sözel ve yazılı onamları alınarak dâhil edildi. Ağrı değerlendirilmesi için Vizüel Analog Skala (VAS) kullanıldı. Postoperatif 24-cü saatini dolduran hastalar hareket halindeyken insizyon alanındaki ağrı düzeyi açısından sorgulandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 248 hastanın kullanılan sütür materyaline göre postoperatif 1.gün VAS skoru karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki izlenmedi. Sütür materyaline göre postoperatif klinik veriler incelendiğinde poliglaktin materyali kullanılan sütür alanında yara yeri enfeksiyon oranı polidioksanon materyal ile yapılana göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. VAS skoru ile gaz çıkış zamanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Doğum indüksiyonu alan gebelerde postoperatif VAS skoru doğum indüksiyonu almayanlara göre anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur. Hastaların BMI (Beden Kitle İndeksi) ve uygulanan anestezi yöntemlerinin postoperatif VAS skorlarına anlamlı düzeyde etki etmediği saptanmıştır. Sonuç: Sezaryende kullanılan sütür materyallerinin postoperatif ağrı üzerinde etkisinin araştırıldığı bu çalışmada fasya kapatılmasında kullanılan sütür materyallerinin postoperatif ağrıyı etkileme açısından bir farkının olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In cesarean deliveries, as in other abdominal surgeries, various sutures are used to close the fascia. Polyglactin and Polydioxanone are the most widely used type of sutures used during closure of the fascia. Scientific studies have been conducted to evaluate the reliability of these sutures with different characteristics. Both sutures are used to close the fascia and they differ with some features. In this study, it is planned to investigate the effect of three different suture materials used in cesarean on postoperative pain. Materials and Methods: 248 patient without previous abdominal surgery, psychiatric disorder such as depression, panic attack, substance abuse or disease that would affect the level of pain such as fibromyalgia patients, who did not have any cause chronic pain such as, endometriosis, myoma uteri, pelvic inflammatory disease and inflammatory bowel disease were included after detailed information, after obtaining their verbal and written consents. The Visual Analogue Scale (VAS) was used for assessment of pain. Patients were asked to define their pain on VAS 24 hours later after operation. Results: When the postoperative 1st day VAS scores of 248 patients included in the study were compared, no statistically significant correlation was observed. When the postoperative clinical data were examined according to the suture material, the rate of wound infection in the suture area with polyglactin material was found to be significantly higher than that with polydioxanone material. There was no statistically significant difference between the VAS score and restoration of bowel movement time and the type of anesthesia. Patients BMI and the anesthesia methods did not significantly affect postoperative VAS scores. Postoperative VAS score was found to be significantly lower in pregnant women who received labor induction than those who did not receive labor induction. Conclusion: In this study the effect of the suture materials used in cesarean section on postoperative pain was investigated, and there was not found any difference between the suture materials in terms of affecting the pain used for fascia closure.