Meme kanserli hastalarda VGLL3 geninin araştırılması
İnvestigation of VGLL3 gene expression in breast cancer patients.
  1. Tez No: 433296
  2. Yazar: İDİL TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR BUYRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: breast, cancer, VGLL3, genetic, expression
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
VGLL3 (Vestigal-like family member 3) geni, kromozomun 3p12.1 bölgesinde yer alır ve VİTO-2 olarak da adlandırılır. 4 ekzondan oluşan VGLL3, 326 aminoasitlik bir protein kodlar. VGLL3 geni bir transkripsiyon ko-faktör olarak görev alır. VGLL3 geni, heterozigotluk kaybı sonucu, özellikle over kanserine bir tümör baskılayıcı katkıda bulunur ve miyojenezde görev alır. VGLL3 geninin, adipoz farklılaşmasında görev aldığı bilinmektedir. VGLL3 geni ağırlıklı olarak plasentada ifade edilir. Bunun dışında iskelet kasları, böbrek, beyin ve karaciğerde de ifade edildiği görülmüştür. Bu çalışmada, meme kanseri ile VGLL3 geni arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Çalışmaya dahil edilen 50 hastada meme kanseri dokularında VGLL3 geninin ifade analizi gerçek zamanlı PZR ile yapılmış ve kontrol olarak normal dokularla karşılaştırılmıştır. Tümör dokularının %66'sında VGLL3 ifadesinin azaldığı buna karşın %34'ünde ifadenin arttığı saptanmıştır. Bu değişimler klinik parametrelerle karşılaştırıldığında ise, ifadenin azalması ile progesteron (p=0,019), histolojik derece (p=0,036), lenfovasküler tutulum (p=0,042) arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bu bilgilere dayanarak VGLL3 geni literatürde belirtilen kanser türlerine ek olarak meme kanserinde de tümör baskılayıcı gen olma potansiyeli taşımaktadır. Anahtar Kelimeler : meme, kanser, VGLL3, genetik, ifade
Özet (Çeviri)
The gene encoding VGLL3 (Vestigal-like family member 3) (VITO-2) maps to human chromosome 3p12.1. VGLL3 has 4 exons and it encodes a protein consisting of 326 amino acids, and acts as a transcription co-factor. VGLL3 gene contributes to ovarian cancer especially as a tumor suppressor as a result of loss of heterozygosity and it also has a function in myogenesis. VGLL3 gene is involved in the differentiation of adipose. VGLL3 is mainly expressed in placenta besides skeletal muscle, kidney, brain and liver tissues. In this study, we aimed to investigate the possible role of VGLL3 gene in breast cancer. The expression levels of VGLL3 gene in tumor and adjacent normal tissue samples obtained from 50 breast cancer patients were analyzed by Real-Time PCR and statistically evaluated. We found decrease in expression levels of VGLL3 gene in 66% of the patients, increase in 34% of the patients in tumor tissue samples. When we compared these changes with clinical parameters, we found an association between the decrease of VGLL3 gene with progesterone (p=0,019), lymphovascular invasion (p=0,042) and histological grade (p=0,036). VGLL3 gene has a potential to be a tumor suppressor gene in breast cancer according to our findings.