Psoriasis hastalarında serum oksitosin düzeyleri ve psikometrik değişkenlerin değerlendirilmesi
Evaluation of serum oxytocin levels and psychometric variables in patients with psoriasis
  1. Tez No: 433310
  2. Yazar: BENGÜ ALTUNAY TUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL ŞEREFLİCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, Oksitosin, Psoriasis Alan Şiddet İndeksi, Psikometrik Değişkenler, Psoriasis, Oxytocin, Psoriasis Area Severity Index, Psychometric Variabilities
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Psoriasis kronik, immünite aracılı inflamatuar bir deri hastalığıdır. Keratinosit hiperproliferasyonu ile karakterize olan psoriasisin etyolojisinde genetik faktörler, enfeksiyonlar, hormonlar ve stres rol oynar. Oksitosin hipotalamusta sentezlenen bir nöropeptittir ve doğum, emzirme, sosyal davranışlar ve bağlanma üzerindeki fonksiyonları iyi bilinmektedir. Güncel çalışmalarda anti-inflamatuar ve anti-proliferatif etkilerinin de olduğu gösterilen oksitosin psoriasis patogenezinde rol oynuyor olabilir. Psoriasis dış görünümü etkilemesi, sosyal damgalanmaya yol açması ve kronik seyirli olması nedeniyle hastalarda strese neden olmakta ve hastalık ile ilişkili stres de psoriasisi alevlendirebilmektedir. Sosyal damgalanma algısı ve görünümlerinden utanmaları psoriasis hastalarında sosyal izolasyona, düşük benlik saygısına ve özgüven kaybına neden olmaktadır. Depresyon ve anksiyete semptomları, psoriasisin ortaya çıkışında ve alevlenmesinde rol oynadığı gibi, psoriasisin ortaya çıkışı da depresyon ve anksiyete semptomlarına neden olmaktadır. Bu çalışmada, psoriasis hastalarında serum oksitosin düzeylerini ve psikometrik değişkenleri değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamız kronik plak tip psoriasis tanısı almış 40 hasta ve yaş, cinsiyet açısından benzer özelliklerde 40 sağlıklı kontrol ile yapıldı. Psoriasis grubunda serum oksitosin düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı (p0.05). Hasta grubunda Beck depresyon ölçeği, Beck anksiyete ölçeği, Liebowitz sosyal fobi ölçeği, algılanan stres ölçeği ve anksiyete duyarlılık indeksi skorları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı (p0.05). Sonuç olarak psoriasis grubunda saptadığımız serum oksitosin düzeylerinin yüksekliği, oksitosinin psoriasis patogenezinde rol alabileceğini düşündürmektedir. Hastalarda anksiyete, depresyon, sosyal anksiyete, algılanan stres ve anksiyete duyarlılığı şiddetinin kontrol grubuna göre yüksek saptanması psikojenik faktörlerin hastalığa yatkınlaştırıcı, hastalığı tetikleyici ve sürdürücü etkilerine dikkat çekmektedir. Oksitosin ve psikometrik değişkenlerin psoriasis ile ilişkisini daha iyi anlamak için daha ileri çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a chronic, immune-mediated inflammatory skin disease. Genetic factors, infections, hormones and stress play a role in the etiology of psoriasis which characterized by keratinocyte hyperproliferation. Oxytocin is a neuropeptide that is synthesized in the hypothalamus and functions as birth, breast feeding, social behavior and attachment are well known. Recent studies have also shown anti-inflammatory and anti-proliferative effects of oxytocin may play a role in the pathogenesis of psoriasis. Psoriasis affects appearance, leads to social stigmatization and as a chronic disease causes stress and disease-related stress can also exacerbate psoriasis. Perception of social stigma and ashamed of their appearance cause social isolation, loss of confidence and low self esteem in patients with psoriasis. As depression and anxiety symptoms play a role in the emergence and exacerbation of psoriasis, psoriasis also leads to the emergence of depression and anxiety symptoms. In this study, we aimed to evaluate serum oxytocin levels and psychometric variables in patients with psoriasis. Our study was performed on 40 patients with psoriasis and 40 healthy volunteers with similar characteristics in terms of age and gender. Serum oxytocin levels were statistically significantly higher in patients with psoriasis compared to the control group (p 0.05). Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, Liebowitz Social Phobia Scale, Perceived Stress Scale and Anxiety Sensitivity Index scores were statistically significantly higher in patients with psoriasis compared to the control group (p 0.05). Finally, elevation of serum levels of oxytocin in psoriasis group suggests that oxytocin may have a role in the pathogenesis of psoriasis. High levels of anxiety, depression, social anxiety, perceived stress and anxiety sensitivity in patients with psoriasis compared to the control group is noteworthy to the predisposing, precipitating and maintaining effects of psychogenic factors in psoriasis. We suggest that further studies should be done to better understand the relationship between oxytocin, psychological variables and psoriasis.