Kadmiyum verilen dişi sıçanlarda üreme sistemi üzerine melatonin ve selenyumun etkisi
Effect of melatonine and selenium on reproductive system of cadmium given female rats
  1. Tez No: 433354
  2. Yazar: İBRAHİM AYDIN CANDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK BAYRAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biochemistry, Histology and Embryology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Metallotiyoneyin, Sigara, Melatonin, Selenyum, Cadmium, Methallothionein, Cigarette, Melatonin, Selenium
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Endüstride yaygın kullanılan kontamine içme suları, yiyecekler ve sigara tüketimiyle vücuda alınan kadmiyumun (Cd) dokularda birikerek oluşturduğu toksisite üzerine Selenyum (Se) ve Melatoninin antioksidan etkisini ve Metallotiyoninin (MT) dokulardaki kadmiyuma bağlı artışını dişi üreme sisteminde göstermeyi amaçladık. Deneyimizi 64 dişi sıçanın bulunduğu 8 gruptan oluşturduk. Grupları Grup I (kontrol) serum fizyolojik, Grup II kadmiyum, Grup III melatonin, Grup IV selenyum, Grup V kadmiyum+melatonin, Grup VI kadmiyum+selenyum, Grup VII melatonin+selenyum ve Grup VIII kadmiyum+melatonin+selenyum şeklinde düzenlendik. Serum fizyolojik ve kadmiyum gavajla, melatonin ve selenyum intraperitoneal (i.p) olarak 30 gün uygulandı. Deney sonunda sıçanlara i.p. anestezi uygulanarak over, tuba uterina ve uterus dokuları alındı. Alınan dokuların bir kısmı histopatolojik değerlendirme için %10'luk formaldehite, kalanlarda biyokimyasal analiz için fosfat tamponuna ve kanlar da apopitotik hücre ve DNA fragmantasyonu tayini için EDTA'lı tüplere alındı. Deneyimizin sonunda MDA, CAT ve GSPx düzeylerinde en fazla artış Grup II'nin dokularında olurken, Grup III, Grup VII ve Grup VIII'in dokularında bu parametrelerin kontrol grubuna göre arttığı gözlendi. Grup V ve Grup VI'da ise bu parametre düzeylerinin Grup II'ye göre düştüğü tespit edildi. DNA ladder Kit ile yapılan analizler sonucunda Grup II de DNA fragmantasyonu ve apopitotik hücre artışı gözlendi. Histopatolojik bulgularımızla biyokimyasal analizler ve DNA Ladder Kit sonuçları birbirine benzerdi. Kadmiyum grubunun bütün dokularında E-kaderin ve NCAM sentezinde artış ve dokularda yüksek MT-3 birikimi gözlendi. Grup VI ve Grup VIII de anlamlı düzelmeler gözlemlenirken, melatoninin herhangi bir koruyucu etkisi saptanmadı. Sonuç olarak kadmiyumun over, tuba ve uterusta hasar oluşturduğunu, selenyumun dokuları bu hasardan korurken melatoninin koruyucu bir etkisi olmadığını gördük. Çalışmamızın kadmiyum tedavisine ya da korunmasına katkı sağlamasını ve yeni tedavi yollarına basamak teşkil edeceğini umuyoruz.
Özet (Çeviri)
Widely used in the industry, taken to the body with contaminated drinking water, food and cigarette consumption;we aimed to show antioxidan effects of selenium on cadmium toxicity by accumulating in the tissues and cadmium-dependant increase of metallothionein in female reproductive system. We formed the experiment groups as of 8 groups consisted of 64 female rats. Groups are formed as Group I control (saline), Group II cadmium (Cd), Group III melatonin, Group IV selenium, group V cadmium+melatonin, group VI cadmium+selenium, group VII melatonin+selenium and group VIII cadmium+melatonin+selenium. With saline solution and cadmium gavaj, melatonin and selenium intraperitoneal (i.p) was administered for 30 days. At the end of the experiment, tuba uterina, uterus, and the ovarium were extracted under anesthesia. Tissues for histochemical and immunohistochemical evaluation were taken to 10% formaldehyde, rest of the tissues were taken to phosphate buffer, bloods were taken to EDTA tubes for apoptotic cells and DNA fragmentation study. At the end of our study, most increase in MDA, CAT and GSPx leves were seen in Group I (Control) and these parameters were increased in Group III, VII and VIII compared to control group. In group V and VI, these parameters decreased compared to Group II. After DNA Ladder Kit analyses, DNA fragmentation and apoptotic cell increased were observed in Group II. Histopathologic and biochemical findings were similar with DNA Ladder Kit findings. E-caderin and N-CAM synthesis increase and high MT-3 accumulation were seen in all cadmium group tissues. No protective effect of melatonin were seen. As a result, cadmium damage in ovarium, tuba uterina and uterus were seen. Selenium protected tissues against these damage but melatonin had no protective effects. We hope that our study will contribute to cadmium protection and therapy and be step to new therapeutic approaches.