Antalya'da özel bir hastanede yalın hastane uygulamasının incelenmesi
Nvestigation of Antalya lean Hospital Hospital for A particular application
  1. Tez No: 433443
  2. Yazar: AHMET SOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ONUR YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın hastane, Kaızen, İsraf, Süreç, Hata, Hospitals lean, Kaizen, Waste, Process, Error
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sağlık sisteminin vazgeçilmez parçası olan hastaneler her geçen gün artan maliyetlerle karşı karşıya kalmaktadır. Artan maliyetlerin karşılanması için neler yapılabilir? Personel sayısı mı azaltılacak yoksa küçülmeye mi gidilecek? Hizmet sektöründe faaliyet gösteren ve geniş bir hizmet yelpazesine sahip olan hastanelerde bunları gerçekleştirmek neredeyse imkansızdır. O zaman hastaneler bu durum karşısında neler yapabilir?. İşte devreye burada yalın kavramı giriyor. İsrafın azaltılması, kaizen çalışmaları ile süreçlerin devamlı olarak iyileştirilmesi, hataların önlenmesi gibi çalışmalarla maliyetlerin düşürülmesine etkisi olan yalın kavramı, her sektörde olduğu gibi sağlık sektöründe de kendisini göstermeye başlamıştır. Yapılan bu çalışmada Antalya'da faaliyet gösteren özel bir hastaneye ait depoda malzemelerin yerleşimleri, malzemelere ulaşım süreleri gibi süreçler incelenmiştir. Birinci süreçte depoda bulunan malzemelerin yerleşim şekilleri göz önüne alınarak malzemeye ulaşım süreleri hesaplanmış ve elde edilen veriler kayıt altına alınmıştır. İkinci aşamada yalın süreçlere uygun olarak malzemelerin yer düzenlenmesi yeniden yapılmış ve yeni yerleşim sistemine göre malzemeye ulaşım süreleri yeniden hesaplanmıştır ve elde edilen veriler tekrar not edilmiştr. Ayrıca yeni malzeme düzenleri şemalara aktarılmış, bu şemalar görünen bir bölgeye asılarak malzemeye ulaşım süreçleri daha hızlı hale getirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda yalın uygulamalardan sonra malzemeye ulaşım süreleri daha düşük seviyelere inmiş ve gereksiz hareket süresi düşürülmüştür. Bu sürelerin düşürülmesi ile personelin bu süreçte geçirdiği gereksiz süre israfı önlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hospitals which are an indispensable part of the health system is faced with ever increasing costs. What can be done to meet the rising costs? Does the number of personnel will be reduced or will go to a shrink? Operating in the service sector and in hospitals that perform them with a wide range of services is almost impossible. Then hospitals to do what? Here's where the circuit enters the lean concept. The reduction of waste, continuous improvement of processes and kaizen activities, simple concepts that have an impact on the reduction of costs by working as prevention of errors in the health sector, as in every sector began to show itself. Made of a special hospital-owned store in material settlements in Antalya is engaged in this work, the material has been examined processes such as transport times. The first process in considering the placement of materials in storage material forms of transportation are under time calculated and recorded. In the second stage regulating simple process that provides the materials were recorded and reconstructed material transportation times recalculated according to the new settlement system. In addition, new materials have been transferred to the scheme schemes, these schemes are one of the hanging material transport processes has become apparent more quickly. At end of study material after application of the lean times come down to lower levels to reach and unnecessary motion time is reduced. The staff was demonstrated by the reduction of this time wasting unnecessary time spent in this process.