Türkiye'de kolonya üretimi ve ticaretinde öne çıkan bir merkez: Balıkesir
The leadi̇ng center of cologne the production and commerce in Turkey: Balıkesi̇r
  1. Tez No: 433756
  2. Yazar: EZGİ ÖZEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkesir, Cologne, Cologne İndustry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Balıkesir, Türkiye'de kolonya üretimi ve ticaretinde öne çıkan merkezlerden biridir. İl merkezinin önemli şehirlerarası yolların kavşağında bulunması, ulaşım kolaylıklarının sağladığı üstünlükler vb. Balıkesir'de kolonya endüstrisinin ortaya çıkışı ve gelişimi üzerinde etkili olmuştur. Hammaddelere, büyük pazarlara ve pazarlama için gerekli ambalaj sektörüne yakınlık sağlayan bu koşullar Balıkesir'de kolonya endüstrisinin doğuşuna aracılık etmiştir. Balıkesir'de 1930'lı yıllarda başlayan kolonya üretimi, 1980'li yıllarda hız kazanmış ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kolonya endüstrisi ile ilgili ulusal ve bölgesel literatürde bu sektörü coğrafi açıdan değerlendiren herhangi bir çalışmanın yapılmamış olması çalışmanın önemini vurgulamaktadır. Nitekim çalışmanın amacı, Balıkesir'de kolonya imalatının tarihsel süreç içinde gelişiminin incelenmesi, Balıkesir ilinde kolonya imalatı ve pazarlama süreçlerinin mekânsal ilişki ve bağlantılarının coğrafi özellikleriyle araştırılmasıdır. Bunun yanı sıra kolonya sektörünün üretim kapasitesi, pazarlama olanakları belirlenerek, Balıkesir iline ve Türkiye ekonomisine olan katkıları da değerlendirilmektedir. Araştırma kapsamında sağlanan veriler, saha çalışmasındaki anket uygulamaları ve bilirkişi görüşmelerine dayanarak elde edilmiştir. Sağlanan bulgular düzenlenerek frekans ve yüzde hesaplamalarıyla analiz edilmiştir. Ayrıca analiz yöntemi olarak SWOT analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Balıkesir'de kolonya sektörünün oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğu belirlenmiştir. Kolonya üretimi yapan firmaların mikro ve küçük ölçekli işletmeler olduğu ve üretimin daha çok geleneksel yöntemlerle gerçekleştirildiği görülmektedir. Sektörde bulunan işletmelerin çoğu aile işletmeleridir ve kolonyacılığın aile geleneği özelliği kazanmış bir iş durumunda olduğu söylenebilir. Nitekim kolonya, Balıkesir ili ile özdeşleşmiş geleneksel bir ürün olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda kolonya endüstrisi yöre ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir sektördür. Anahtar Kelime: Balıkesir, Kolonya, Kolonya Endüstrisi.
Özet (Çeviri)
Balıkesir is one of the centers that come forward in the production and commerce of cologne in Turkey. The fact that city center is on the crossroad of important interurban roads and advantages that provided by transportation eases etc. has had effect on the emergence and development of cologne industry in Balıkesir. These conditions that provide proximity to raw materials, large bazaars and packaging industry that is necessary for marketing have mediated to the emergence of cologne industry in Balıkesir. Cologne production that started in 1930s in Balıkesir has gained speed in 1980s and has achieved coming until nowadays. The fact that in national and regional literature there is not a study about the cologne industry that evaluate the sector geographically emphasizes the importance of this study. Thus the purposes of the study are to investigate the development of cologne production in Balıkesir in historical process and to research the spatial relationships and connections of processes of production and marketing of cologne in Balıkesir with their geographical features. And also the contributions of cologne sector to Balıkesir city and Turkey economy have been evaluating by determining its production capacity and marketing potentialities. The data that provided in the content of the study has been obtained by questionaires in field works and interviews with experts.Provided findings have been arranged and they have been analized with frequency and percentage calculations. Furthermore as an analizing method SWOT has been used. In the end of the research it has been determined that cologne sector has quite a rooted history in Balıkesir. It has being seen that the companies that product cologne are small businesses and that the production is mostly done with traditional methods. Most of the businesses in sector is family businesses and it can said that cologne sector is a business that gained family tradition feature. Thus cologne has been accepted as a traditional product that identified with Balıkesir city. Additionally cologne industry is a sector that provides important contributions to the local economy.