Probleme dayalı öğretim yöntemi ile doğrusal denklemlerin grafiğinin öğretiminin ortaokul üçüncü sınıf öğrencilerinin akademik başarısına etkisi
The effect of teaching graph of linear equations on academic achievement of secondary school third graders via problem based teaching method
- Tez No: 433854
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Probleme Dayalı Öğretim, Doğrusal Denklemler ve grafikleri, Problem Based Teaching, Linear Equations and graphics
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada, probleme dayalı öğrenmenin doğrusal denklemlerin grafiği konusunda ortaokul 3. sınıf öğrencilerinin matematik başarılarına etkisi incelenmiştir. Bu çalışmayı gerçekleştirebilmek için, Erzurum, Yakutiye bölgesindeki bir ortaokulun 3. sınıf öğrencilerinden her bir grupta 23 öğrencinin bulunduğu iki sınıf seçilmiştir. Gruplar seçilirken aynı öğretmenin her iki şubeye de derse girmesine dikkat edilmiştir. Deney ve kontrol grupları kura yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilen ve güvenirliği hesaplanmış olan Doğrusal Denklemler Bilgi Testi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Gruplara ders anlatılmadan önce Doğrusal Denklemler Bilgi Testi uygulanmıştır. Deney grubuna probleme dayalı öğrenme yöntemi, kontrol grubuna ise matematik öğretim programı müfredatında ki etkinlik ve uygulamalarla ders anlatılmıştır. Dokuz saat süren çalışma sonunda aynı Doğrusal Denklemler Bilgi Testi tekrar uygulanmıştır. Araştırmada sonunda elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Verilerin yorumlanması sonucunda probleme dayalı öğrenme yöntemine göre ders işlenen deney grubunda ki öğrencilerin matematik başarıları, matematik öğretim programı müfredatında ki etkinlik ve uygulamalarla ders işlenen kontrol grubundaki öğrencilerin başarılarından p: 0,05 anlamlılık düzeyinde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda probleme dayalı öğretim yöntemi ile öğretimin öğrencilerin başarısını arttırdığı belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular ayrıntılı bir şekilde yorumlanarak çalışmanın sonunda çeşitli önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of problem based learning and linear equations graphics on mathematical success of secondary school third graders. For that purpose, two groups consisting of 23 secondary school third grade students are chosen from the school that this application is allowed to be done in Erzurum, Yakutiye region. The same teacher lecturing both groups is a primary figure. Experiment and control groups are chosen randomly. Linear Equations Knowledge Test, which is developed and credibility-calculated by the researcher himself, is used to collect data. Linear Equations Knowledge Test is applied to the groups before lectures. The experiment group consisting of 23 members are instructed with problem based learning, and the control group consisting of 23 members are instructed with the applications and the activities that mathematics curriculum includes. After nine hours of experiment, Linear Equations Knowledge Test is applied again. The research has given quantitative data results. The data collected during the experiment is analysed and interpreted via SPSS statistics program. As a conclusion of data interpretations, the success of students of experiment group is greater than the success of students of control group with a significance level of p: 0.05. Research results displays that the problem based teaching technique increases the success of the students. Findings of the research results are interpreted and some suggestions are given a place at the end of the studies.