Sapanca Gölü'nde yaşayan sazan balığının (Cyprinus carpio) biyolojisi ve hematolojik parametrelerinin belirlenmesi
Carp's (Cyprinus carpio) biology and determination of hematologic parameters in the Sapanca Lake
- Tez No: 434050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN DENİZ YÖN ERTUĞ, DOÇ. DR. FİGEN ESİN KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sapanca Gölü, Sazan Balığı, Su Kirliliği, Hematolojik parametreler, Sapanca lake, carp fish, water pollution, haematological parameters
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Sapanca Gölü'nden yakalanan Sazan balıklarının (Cyprinus carpio) biyolojileri ve hematolojik parametreleri incelenerek aylık olarak hematolojik analizleri, balıkların uzunluk, ağırlık, yaş ve cinsiyet gibi metrik ve biyolojik özellikleri tespit edilip, çevresel faktörlerden etkilenip etkilenmediği belirlenmeye çalışılmıştır. Buna bağlı olarak Sazan Balığı (Cyprinus carpio) örnekleri biyolojileri ve hematolojik parametreler yönünden incelenerek aylık olarak hematolojik analizlerin, balıkların uzunluk, ağırlık, yaş ve cinsiyet gibi metrik ve biyolojik özellikleri tespit edilip, balıkların kan örneklerinden eritrosit, lökosit ve trombosit sayıları, hematokrit, hemoglobin miktarı, ortalama eritrosit hacmi (MCV), ortalama eritrosit hemoglobini (MCH) ve ortalama eritrosit hemoglobini konsantrasyonu (MCHC) değerleri tespit edilerek, elde edilen kan parametrelerinin uzunluk ve ağırlık grupları ile cinsiyete ve yaşa göre dağılımları belirlenmiştir. Bulunan değerlere göre eritrosit miktarı, hemoglobin miktarı ve hematokrit değeri ocak ve mart aylarında diğer aylara göre daha düşük, ortalama eritrosit hemoglobini (MCH) ve ortalama eritrosit hacmi (MCV) değerlerinin mayıs ayında daha yüksek, ortalama eritrosit hemoglobini konsantrasyonu (MCHC) değerinin ise mart ayında diğer aylara göre artış miktarının daha az olduğu saptanmıştır. Yakalanan balıkları ağırlıklarına göre minimum ve maksimum değerlerine bakıldığında sadece lökosit miktarının değişmediği gözlenmiştir. Boylarına göre karşılaştırıldığında ise eritrosit miktarı, hemoglobin, hematokrit ve ortalama eritrosit hemoglobini (MCH) değerlerinde artış gözlenmiştir. Yaşlarına göre kıyaslandığında ise eritrosit hematokrit, hemoglobin miktarı, ortalama eritrosit hacmi (MCV), ortalama eritrosit hemoglobini (MCH) ve ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC) değerlerinde artış gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the carp fish (Cyprinus carpio), catched from Sapanca Lake, examined its biology and hematologic parameters monthly, its metric and biologic properties such as; leghth weight, age, and gender determined and within these datas tried to determine whether they are effected by the environmental factors. Correspondingly, carp (Cyprinus carpio), samples were studied based on their biology and hematalogic parameters monthly, their biologic and metric properties such as; legth, weight, age and gender determined and their hematologic analyses, from fish blood samples; count of erythrocyte, leukocyte, and thrombocyte, amounth of hemoglobin and hematocrit, mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH) and mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) values determined and these blood parameters' distrubution in between legth and weight groups and according to age and gender determined. According to the found datas, amount of hemoglobin and hematocrit values of January and March were found lower, mean corpuscular hemoglobin (MCH) and hematocrit, mean corpuscular volume (MCV) values for May were found higher, on the other hand, mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) for March was found lower compared to the other months. Based on the catched fish' minimum and maximum weight values, it was observed that only amount of leukocyte didn't alterded. Based on the lenght comparision, amount of erythrocyte, hemoglobin, hematocrit and mean corpuscular hemoglobin (MCH) values were observerd as increased. Based on the age comparision, amount of erythrocyte, hemoglobin, hematocrit and mean corpuscular hemoglobin (MCH) and corpuscular hemoglobin concentration (MCHC) observed that they were increased.