Datça Yarımadasının yer altı mantarları üzerine taksonomik bir araştırma
Taxonomic research on hypogeous fungi of the Datca Peninsula
  1. Tez No: 434165
  2. Yazar: CANSU KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Taksonomi, Trüf, Ascomycetes, Mikoriza, Datça, Taxonomy, Truffle, Ascomycetes, Mycorrhizae, Datça
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yeraltı mantarının hifleri, ektomikorizal ve endomikorizal birliktelik oluşturduğu ağaçların köklerine bağlı olarak yaşar. Datça Yarımadasında yapılan çalışmada, yeraltı mantarlarının bulunduğu farklı lokaliteler tespit edilerek Ocak 2014 – Mayıs 2016 döneminde, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında, toplam 36 örnek toplanmıştır. Çalışmalar sonucunda; 3 sınıf ve 9 familyaya ait 20 takson belirlenmiştir. Buna göre, Glomus macrocarpum Tul.& C. Tul. ve Zelleromyces josserandii Malençon türlerinin Türkiye için iki yeni cins kaydı olduğu belirlenmiştir. Aynı şekilde Chondrogaster angustisporus Giachini, Castellano, Trappe & V.L. Oliveira; Reddellomyces donkii (Malençon) Trappe, Rhizopogon occidentalis Zeller & C.W. Dodge türlerinin Türkiye için üç yeni tür kaydı olduğu belirlenmiştir. Bu yeni kayıtlar ile ülkemiz yeraltı mantarları mikobiyotasına bilimsel katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Fungal hyphae at the under ground lives with roots of trees in associate with ectomycorrhizal and endomycorrhizal symbiotic. In this study 36 hypogeous fungi samples were collected in different localities in Datça Peninsula. Between January 2014-May 2016, expecially in autumns and spring seasons. As results 20 taxa belonging to 9 families and 3 classes have been identified. According to results, Glomus macrocarpum Tul.& C. Tul., Zelleromyces josserandii Malençon which have been identified two new genus records for Turkey. Likewise Chondrogaster angustisporus Giachini, Castellano, Trappe & V.L. Oliveira; Reddellomyces donkii (Malençon) Trappe, Rhizopogon occidentalis Zeller & C.W. Dodge which have been identified three new records for Turkey. Scientific contribution is provided to our country micobiota for hypogeous fungi with these new records.