Impacts of climate variability on physical and social environment: Study on adaptation process in bangladesh coastal region
Fiziksel ve sosyal çevre üzerine iklim değişikliğinin etkileri: Bangladeş kıyı bölgesinde adapte olma süreci üzerine bir çalışma
- Tez No: 434313
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GÜLAY ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Siyasi Ekoloji, Eko-feminizm, Fiziksel Çevre, Sosyal Çevre, Kadın, Yoksulluk, Adaptasyon, Bangladeş Kıyı Bölgesi, Climate Variability, Political Ecology, Eco-feminism, Physical Environment, Social Environment, Women, Poverty, Adaptation, Bangladesh Coastal Region
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 387
Özet
İklim Değişikliğinin, fosil yakıt kullanımı ve sürdürülemez toprak kullanımına bağlı olarak, atmosferde sürekli karbondioksit birikiminin sonucu olduğu kabul edilmektedir. İklim değişikliğinin, etkilenen toplulukların çeşitli sektörleri üzerinde etkileri vardır. Bu çalışmada, Charipara ve Naowapara köylerindeki 133 hane ile görüşülmüş ve Bangladeş'in Patuakhali ilinin, Kalapara ilçesi Lalua Union'dabulunan bu iki köy üzerindeki iklim değişikliğinin fiziksel ve sosyal etkilerini ve bölge halkının bu değişikliklere adaptasyon mekanizmalarını araştırılmıştır. Bangladeş'te, iklim değişikliğinin etkileri esas olarak, yükselen deniz seviyesi, sel ve düzensiz yağış şeklinde gözlenmiştir ki bunlar çalışma alanındaki fiziksel ve sosyal çevreyi doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. Çalışma alanındaki insanların çoğu tarım ve balıkçılıkla uğraşmaları nedeniyle doğal kaynaklara bağımlı olduklarından, iklim değişikliklerine karşı son derece savunmasızdırlar. Çalışma sonuçları, iklim değişikliğinin çeşitli etkilerinin, mevcut yoksulluk düzeyini arttırdığı ve hane halklarını aşama aşama, değişiklere karşı uyum sağlayıcı tedbirler alamaz hale getirdiğini göstermiştir. Bu çalışma gözlem ve görüşme (mülakat) yöntemleri kullanılarak yapılan nitel bir araştırmadır. Gözlemler, geçimleri balıkçılığa bağlı olan katılımcıların yaşadıkları zorlukların onların yüz ifadelerine ve gelecek algılarına açıkça yansıdığını göstermiştir. İnsanlar, eğitimsiz ya da düşük eğitim statü nedeniyle doğal afetlerin nedenlerini bile bilmemektedirler. Fırtına, siklon gibi aşırı hava olaylarının artması, deniz seviyesinin yükselmesi, tarımsal alanlarda verimsizliğe neden olan tuzlu su baskınları yaşam ve geçim kaynaklarını büyük oranda tehdit etmektedir. Bu araştırma sonuca göre, çalışma alanın tüm insanlar doğal afetlerden etkilenmektedir. Mevcut çalışma bulguları ayrıca yoksul kadınların, toplum içindeki sosyo-ekonomik ve kültürel konumları nedeniyle özellikle de çevresel tehlikelerin etkilerine karşı savunmasız olduklarını göstermiştir. Hanelerde kendileri ile görüşülen kadınlar, hane düzeyinde uyumsağlayıcı tedbirlerin alınmasında hala aktif aktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Climate variability is the consequence of continuous accumulation of carbon dioxide in the atmosphere occurring due to fossil fuel combustion and unsustainable land uses. It has impacts on diverse sectors of the affected communities. This study is conducted on 133 households from Charipara and Naowapara villages and explores the physical and social impacts of climate change on these two villages of Lalua Union of Kalapara Upazila under Patuakhali District of Bangladesh and the adaptation mechanisms taken by and for the people of the area. In Bangladesh, impacts of climate variability have been observed in the form of sea level rising, flooding and uneven rainfall which directly and indirectly affect the physical and social environments of the study area. Most of the people of the study area, dependent on natural resources for their agriculture and fisheries, are highly vulnerable to climate variability. The study results show that these various types of impacts of climate change exacerbate the existing poverty level and gradually make the households unable to take any adaptive measures. It is a qualitative research undertaken using both observation and interview methods. Observation shows that respondents, mostly dependent on fisheries for their subsistence, are living with great hardship which is clear from their face appearance and perception about the future. People do not even know the reasons of natural disasters due to their illiteracy or low educational status. Lives and livelihoods are highly menaced by frequent extreme weather events, i.e. storms and cyclones, sea level rising, saltwater intrusion resulting in unproductiveness of agricultural land. The present study findings also show that though all people of the study area are affected by natural disasters, poor women are especially vulnerable to the impacts of environmental hazards due to their socio-economic and cultural positions in the society. The women of respondent households are still the active agent who take adaptive measures at the household level.