İran sokaklarında çalışan çocuklar üzerine nitel bir araştırma (Tehran, Qazvin ve Zanjan örneği)
A qualitative exploration of iranian children working on street (Tehran, Qazvin and Zanjan case)
- Tez No: 434336
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA BURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocukluk, Sokakta Çalışan Çocuklar, Child, Childhood, Children Working On Street
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Bu çalışmada İran'da sokakta çalışan çocukların içinde bulundukları sosyal durum, onların sosyal dünyasına inilerek tanımlanmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede çalışmanın temel amacı, çocukların kendi bakış açılarıyla sokağa itilme sürecini belirlemek ve bu bağlamda konuya ilişkin bir teorik çerçeve sunmaktır. Bu çalışmada, sokakta çalışmanın, çocuğun“çocukluk”yaşamına etkilerini anlamak için çocuk odaklı niteliksel araştırmalar önemli ve gerekli olduğu için derinlemesine görüşmeler ile İran'ın Tehran, Qazvin ve Zanjan şehirlerinde sokaklarda çalışan 21 erkek çocukla görüşülmüştür. Bu araştırmanın en önemli sonucu çocukların dünyasında sokağa itilme koşullarına ilişkin açıklamalar özellikle yoksulluk üzerindedir. Ayrıca çocukların sokak deneyimleri onların sorunları ve mücadeleleri ile şekillenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FATHİ, Mohammad Reza. A qualitative exploration of Iranian Children working on street (Tehran, Qazvin and Zanjan case), postgraduate thesis, Ankara, 2016. In this work, the social circumstances in which Iranian Children working on streets will be described by investigating their social life. Within this framework, this work's aim is to determine how they have been pushed into the streets and present a theoretical framework with respect to the work. In this work, too, in depth interviews with 21 boy children who live in the three cities of Iran, Tehran, Qazvin and Zanjan working on the streets were made, since the child-oriented qualitative researches were important and necessary in order to understand the effects of working on the streets on the children life. The most significant result of this work is that the comments on the conditions which pushed the children into the streets were generally on poverty. Beside, the street experiences of the children are intertwined with their problems and struggles.