Batılı seyahatnameler ışığında Safevîler dönemi Aşûrâ merasimleri
Ashūrā rituals in the Safavid period based on western travel accounts
  1. Tez No: 1009354
  2. Yazar: ZEYNEP SENA KAYNAMAZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇELENK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Tarih, Religion, Folklore, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mezhepler tarihi, İran, Şia, Şiilik, Sect history, Iran, Şia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kerbelâ vakası İslam tarihinin en önemli kırılma noktalarından biri olup Şiî hafızada yeri doldurulamaz bir önemi haizdir. Büveyhîler dönemi istisna tutulursa, Kerbelâ'nın ardından tutulan matem merasimleri siyasî şartların etkisiyle kamusal alanda görünürlük kazanmamış, özel alanla sınırlı kalmıştır. Âşûrâ matemleri İran topraklarının Şiîleştirildiği ve İran'ın yekpare bir siyasî hakimiyet altında toplandığı Safevîler döneminde yeni bir seyir kazanmış, devlet desteğiyle gelişmiş, kurumsallaşmış ve günümüzdeki matem formunun temellerini oluşturmuştur. Safevî İran'ında en önemli dinî merasimin âşûrâ matemleri olduğu görülmektedir. Şiî halk Muharrem ayının ilk on gününde çeşitli ritüeller icra etmiş; bireysel hayatlarını ve kamusal alanı mateme göre biçimlendirmiştir. Sokaklarda toplu halde geçit alayları yapılmış, ravzahânî meclislerinde Kerbelâ vakası anlatılarak gözyaşı dökülmüş, şahların katılımıyla geniş çaplı gösteriler düzenlenmiştir. Dönemin en dikkat çekici özelliği ise teatral unsurların yoğun olarak kullanılması ve bedene zarar verme ritüellerinin ortaya çıkmasıdır. Bunun yanında, matemlerin bir parçası olarak Haydarî ve Nî'metî adı verilen grupların çatışması dikkate şayandır. Tüm bu merasimler farklı kültür ve geleneklerin de etkisiyle Safevîler döneminde Şiî geleneğe dahil olmuş, yeni ve özgün bir matem kültürü yaratmıştır. Bu çalışma, Safevîler döneminde İran'ı ziyaret etmiş Batılı seyyahların kayıtları ışığında, Safevîler döneminde icra edilen matem ritüellerini tespit ederek tarihsel ve toplumsal bağlamı içerisinde değerlendirmektedir. Birinci bölümde ritüeller betimleyici bir yaklaşımla sınıflandırılmış ve ayrı başlıklar altında incelenmiştir. İkinci bölümde Şahların merasimlerle olan ilişkisiyle birlikte âşûrâ ritüellerinin siyasal, dinî ve toplumsal yönleri tartışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise âşûrâ merasimlerinde kan akıtma unsuru, bedene zarar verme ritüelleri ve Haydarî ve Ni'metî çatışması bağlamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Karbala incident is one of the most significant turning points in Islamic history and holds an irreplaceable place in Shi'i memory. With the exception of the Buyid period, Shiite mourning ceremonies did not gain visibility in the public sphere and remained confined to the private realm for a long time. During the Safavid period, when Twelver Shia became the official sect of the state, ʿāshūrā rituals took a new turn—developing with state support, becoming institutionalized, and forming the foundations of today's mourning practices. In Safavid Iran, ʿāshūrā mourning rituals emerged as the most important religious ceremonies. During the first ten days of Muharram, the Shi'i population performed various rituals, shaping both private life and the public sphere. Public processions were organized, stories about Imam al-Husayn were recounted and tears were shed in rawzahkhānī gatherings, and large-scale events were held with the participation of the Safavid Shahs. A striking feature of the period was the prominent use of theatrical elements and the emergence of blood-letting rituals. Another noteworthy aspect was the conflict between groups known as Haydarī and Ne'matī which became part of these ceremonies. This study aims to identify and evaluate the mourning rituals practiced during the Safavid era on the basis of the accounts of Western travelers. It aims to evaluate these rituals within their historical and social context. The first chapter classifies and describes the rituals. The second chapter discusses the political, religious, and social dimensions of the ceremonies, including the Shahs' involvement. The third and final chapter evaluates the element of bloodletting in the ʿāshūrā commemorations and the conflict between the Haydarī and Ne'matī factions.