Kurumsal ve ticari bankacılık açısından katılım bankalarının etkinliğinin ölçülmesi: Türkiye örneği
Evaluating efficiency of participation banks in terms of corporate and commercial banks : Turkey sample
  1. Tez No: 434355
  2. Yazar: ŞERİF COŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal ve Ticari Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Segmentasyon, Corporate and Commercial Banking, Participation Banking, Segmentation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET KURUMSAL VE TİCARİ BANKACILIK AÇISINDAN KATILIM BANKALARININ ETKİNLİĞİNİN ÖLÇÜLMESİ : TÜRKİYE ÖRNEĞİ Fon arz ve talep edenleri buluşturan finansal sistem, bu etkileşimin devamlılığını sağlama hususunda dinamik bir yapıya sahiptir. Türkiye'de 2005 yılında katılım bankalarına dönüştürülen faizsiz finans kurumları, konvansiyonel bankalar ile eşit haklara sahip olarak sektörde pay almaya başlamıştır. Bu tez çalışması, Türkiye'de faizsiz finans kurumlarının kuruluş aşamalarını göstermeyi, bankaların genel müdürlük ve şube segmentasyonu hususunda bilgi vermeyi, 2011 den 2015 yılına kadar olan dönemde Türkiye'de Kurumsal ve Ticari Bankacılık alanında katılım bankalarında yaşanan gelişmeleri ölçmeyi amaçlamaktadır. Tez üç bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde faizsiz finans sisteminin argümanları, sistemin ortaya çıkışı, Dünya'daki ve Türkiye'deki gelişimi hususu anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde Türkiye'de firmaların segmentasyonu hususunda detaylı bilgilere yer verilmiş olup, KOBİ, Kurumsal ve Ticari firmaların belirlenme kriterleri anlatılmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde katılım bankalarının Kurumsal ve Ticari Bankacılık alanında 2011-2015 yılları arasında bilançolarında yaşanan gelişmeler literatur tarama ve veri toplama yöntemi ile ölçülmeye çalışılmıştır. İncelenen 2011-2015 yılları arasında Kurumsal ve Ticari Krediler alanında katılım bankacılığının payı yıldan yıla azalmaktadır. Sektöre giriş yapan kamu katılım bankalarının bu durumu tersine çevrilebileceği öngörüsü ile beraber, Katılım Bankalarının kurumsal ve ticari krediler alanında payını arttırıp, aktif rakamını büyüterek bankacılık sektöründe payını arttırmayı hedeflemektedir. Kriz döneminde katılım bankalarının kendi iç dinamikleri ile ayakta kalması konvansiyel bankalara göre farklılık göstermesi, kurumsal ve ticari krediler alanında uzun dönemde büyük kazanımlar elde edeceği beklentisini güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATING EFFICIENCY OF PARTICIPATION BANKS IN TERMS OF CORPORATE AND COMMERCIAL BANKS : TURKEY SAMPLE Financial system that brings together fund supply and demandant has a dynamic structure. In Turkey, 2005, flat finance corporations which are converted into participation banks, started to receive share in sector at the same rights with the conventional banks. This thesis aims to evaluate experienced developments of partcipation banks in the field of corporate and commercial banking in the period from 2011 till 2015 in Turkey, showing flat finance corporations' stages of establishment in Turkey, giving information about banks' head office and branch segmentation. The thesis consists of three parts.In the first part flat finance systems' arguments , occuring of system, development in the World and in Turkey were tried to be explained.In the second part,detailed information about segmentation of firms in Turkey was given, SME, corporate and Commercial Firms' criterias of determination were tried to be told.In the third part, participation banks' in the sector of corporate and commercial banking, years 2011-2015 in balance sheets ,experienced developments were tried to be measured with the techniques of literature review and data collection. Studied years, between 2011-2015 in the area of corporate and commercial credits, participation banking share was decreasing year after year. It is aimed to enhance its share in banking sector together with foresight of public participation banks which are entering the sector ,reversing this situation , increasing share of participation banks in the area of corporate and commercial credits and enlarging assets. In crisis period, participation banks which keep up their inside dynamics, differing from conventional banks, have strengthen expectations of obtaining big gains in the long term in the field of corporate and commercial credits.