Yeni hasılat standardı UFRS 15 'müşterilerle yapılan sözleşmelerden doğan hasılat': Yorum ve uygulamaları
- Tez No: 434356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hasılat, TMS 11, TMS 18, UFRS 15, Revenue, TAS 11, TAS 18, IFRS 15
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüzde hasılat tanımı, finansal bilgi kullanıcıları açısından hayati öneme sahiptir. Küreselleşme sonucunda, uluslararası düzeyde anlaşılabilir, karşılaştırılabilir ve şeffaf finansal bilgiye duyulan ihtiyaç, aynı standartları uygulayan muhasebe sistemlerini zorunlu hale getirmiştir. UFRS 15“Müşterilerle Yapılan Sözleşmelerden Doğan Hasılat”Standardı 28 Mayıs 2014'de yayımlandı. UFRS 15, 1 Ocak 2017 sonrası uygulanacak ve TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri-TMS 18 Hasılat Standartlarının yerini alacaktır. UFRS 15, hasılat kavramı, ölçümü ve muhasebeleştirilmesi konusunda mevcut uygulamalara göre önemli değişiklikler sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Yeni Hasılat Standardı UFRS 15' de belirtilen beş adımlı yaklaşımın temel özellikleri ile gelirin nasıl tahakkuk ettirildiğini açıklamak ve uygulamada görülebilecek uyum sorunlarının çözümü noktasında, inşaat, yazılım ve telekomünikasyon sektörlerinin uygulamada karşılaşabilecekleri muhtemel sorunlara, uygulama ve yorumlarla açıklık getirerek uyum sürecine katkı sağlamaktır. Çalışmanın hazırlanmasında çoğunlukla literatür taranmış, Yeni Hasılat Standardı UFRS 15 ve mevcut TMS 11 ve TMS 18 Standartları karşılaştırılmış, ayrıca tezin son bölümünde telekomünikasyon ve inşaat sektörüne ilişkin uygulama örneği verilmiştir. Sonuç olarak UFRS 15 Standardının hasılatın muhasebeleştirilmesine ilişkin belirlediği ilkeler birçok noktada farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir ve gerekli hazırlıkların yapılması uygulayıcılara büyük kolaylık sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays revenue recognition fundamental importance for financial knowledge users. As a result of globalization, the need for internationally comprehensible, compareble and transparent information necessitates accounting systems applying same standards. IFRS 15“Revenue From Contracts With Customers”Standard published in 28 May 2014. IFRS 15 is effective after 1 January 2017 and it is supersedes TAS 11 Construction Contracts-TAS 18 Revenue. IFRS 15 includes important changes about revenue concept, the measurement and the accountung of revenue with respect to the existing interpretations. The purpose of this research is study, aims to explain how to recognize revenue with the key features of the five step model approach set by New Revenue Standard IFRS 15 and at the point of solving these harmonization problems that will may be seen at the construction, software and telecommunication sector practise, is contributing to the process of harmonization by providing clarification with the implementation and explainations to the possible problems that those sectors may meet. In the preparing of this work, literature has been mostly searched, New Revenue Standard IFRS 15 and existing TAS 11 and TAS 18 Standards have been compared, in addition at the last section of this thesis, provides insight into its implementation in telecommunication and construction sectors. As a conclusion, IFRS 15 determined that the principles of accounting the revenues differ in many ways and need a proper preparation will assure great ease for users.