Yoksulluk - engellilik ilişkisi ve evde akraba bakımı uygulamasının değerlendirilmesi
The relation between poverty and disability and an assesment of application of the home care allowance system
  1. Tez No: 434416
  2. Yazar: SİNAN KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Engellilik, Yoksulluk, Evde Bakım Ödeneği
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışmada bakıma muhtaç engelli üyesi bulunan yoksul ailelerin evde bakım ödeneğine bağlı olarak gelir durumlarındaki dönüşüm sosyolojik açıdan incelenmiştir. Engellilik ile yoksulluk arasındaki ilişki tartışılarak Türkiye'nin değişen iktisadi ve toplumsal yapısı içinde yoksul engellilerin ve ailelerinin muhatap olduğu sosyal politikaların oluşturduğu değişimler ele alınmıştır. Engellinin bakımını üstlenen akrabaya her ay ödenen ve düzenli bir sosyal yardım olan evde bakım ödeneği, Türkiye için yeni bir uygulama olup engelli ve ailesinin yoksulluk koşullarını doğrudan dönüştürmektedir. Bu dönüşümün düzeyini görmek için, ailelerin içinde yer aldığı sosyal dayanışma ağlarının ve kentsel ortama yerleşim tercihlerinin yoksullukla baş etme sürecindeki konumu da analiz edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi ve derinlemesine görüşme tekniği kullanılmış olup, yarı-yapılandırılmış bir form eşliğinde İstanbul'da yerleşik 17 aile ile yüz yüze görüşülmüştür. Çalışmanın ilk bölümünde yoksulluk ve engellilik hakkında tarihsel bir çerçeve çıkarılıp kuramsal tartışmalardan yararlanan bir özet çıkarılmıştır. İkinci bölümde, Türkiye'de yoksulluk ve engellilik olgularının tarihi ile bu iki olguya yönelik sosyal politika uygulamaları değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise saha çalışmasında elde edilen veriler işlenmiştir. Son olarak, engelli yoksulluğunun yeni durumu ve sosyal yardımlar arasındaki ilişkiye dair bir yorumlama çabasına girişilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the changes in the level of income related to home care allowance of the poor families caring for a disabled relative. Discussing the relationship between disability and poverty, it is aimed to evaluate the effects of social policies that the poor disabled people and their families encountered within the changing economic and social structure of Turkey. Being a new implementation, the home care allowance that means a monthly payment and a regular social aid to the relatives taking care of the disabled person, is directly transforming the conditions of poverty of the disabled people and their families. To observe the level of this transformation, the effects of social solidarity networks of the families and their choices of location in the urban landscape to struggle against the poverty are also analyzed. Using a qualitative method and deep interview technique in this research, seventeen families settled in İstanbul are interviewed with a semi-structured interview form. The first chapter of the thesis draws a historical framework about poverty and disability with a summary cherishing from theoretical debates. The second chapter is an evaluation of the history of poverty and disability and social policy implementations about these facts in Turkey. In the third chapter the data provided from the field research are evaluated. The last chapter aims to make an explication about the relationship between the new conditions in poverty of the disabled and social aids. Keyword: Disability, Poverty, Home Care Allowance