Yoksulluk ve engelliliğin kesişimselliği: Büyükçekmece örneği
Intersectionality of poverty and disability: Buyukcekmece case
- Tez No: 669231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN TAYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Engellilik, Yoksulluk, Sosyal Dışlanma, Kesişimsellik, Disability, Poverty, Social Exclusion, Intersectionality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma engelli bireylerin toplumda farklı boyutlarda karşılaştıkları sosyal dışlanma-nın yoksullukla kesişimselliğinin ne olduğunu test etmek için tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında İstanbul Büyükçekmece ilçesinde ikamet etmekte olan ve Büyük-çekmece Belediyesi'nden destek alan bedensel engelli bireyler ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Örneklem dâhilinde görüşülen engelli bireylerin yoksullukla kesişimsellik boyutunda sosyal dışlanmışlık düzeyini belirlemek üzere 35 maddeden oluşan ve maddi yoksunluk, sosyal haklara ulaşma, sosyal katılımcılık ve kültürel bütünleşme olmak üzere dört boyut içeren“Sosyal Dışlanma Ölçeği”kullanılmıştır. Aynı zamanda engellilik, sosyal dışlanma ve yoksulluk ilişkisinin kesişimselliğini sorgulamak için çeşitli değişkenler kullanılmıştır. Sonuç olarak; engelli bireylerin maruz kaldıkları sosyal dışlanma boyutları arasında, sos-yal dışlanma boyutları ile yoksulluk arasında ve sosyo-ekonomik-demografik değişkenle-ri ile yoksulluk arasında anlamlı bir ilişkili olduğu görülmüştür. Bu durum, çeşitli boyut-larda sosyal dışlanmaya maruz kalan engellilerin maruz kalma düzeyini çoğu yoksullukla ilişkili olan farklı değişkenlere bağlı olarak arttıran ve katmanlaştıran bir yapıyı ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This humble work is designed to test the intersectionality of the social exclusion with the poverty that the disabled ones face within society in various dimensions. Within the research, interviews were conducted with the disabled ones who dwell in Istanbul Buyukcekmece and receive social support from Buyukcekmece Municipality.“Social Exclusion Scale”that consist of 35 articles and that include four different aspects (i.e. material resources, access to social rights, social participation and cultural integration) was used in order to determine their levels of social exclusion in terms of the intersec-tionality of disability with poverty. Various variables or factors were used to emphasize the intersectionality of the relationship between disability, social exclusion and poverty. As a result of the research conducted, a meaningful relationship was detected between the dimensions of social exclusion that the disabled face, between the dimensions of social exclusion and poverty and between the socio-economic-demographic factors and poverty. This situation manifests a structure that enhances and stratifies the level of so-cial exclusion that the disabled ones face due to various factors most of which are relat-ed to poverty.