Göçün eğitime ve eğitim yönetimine etkilerine ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri (Diyarbakır İli örneği)
  1. Tez No: 434441
  2. Yazar: HAKKI ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Eğitim, Eğitim Yönetimi, Immigration, Education, Educational Administration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZ Göçün özellikle çocukların eğitiminde önemli etkileri vardır. Göçün etkileri göz önünde tutulduğunda, yoğun göç alan bölgelerdeki okullarda yaşanan sorunlar önem kazanmaktadır. Göçün eğitime ve eğitim yönetimine etkilerine ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri Diyarbakır ili örneğindeki bu araştırmada Diyarbakır merkez ilçelerdeki ilkokul ve ortaokullarda yaşanan sorunlar araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Diyarbakır merkez ilçelere göç etmiş öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve bu öğrencilerin okullarındaki öğretmen ve yöneticilerinin yaşadıkları sorunlar okul yöneticileri ve öğretmenlerle görüşmeler yapılarak ortaya çıkarılmıştır. Bu araştırma, göçün eğitime ve eğitim yönetimine etkilerinin“neler olduğunun belirlenmesi”amaçlandığı için nitel bir araştırmadır. Bu araştırmanın verileri, yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Bu araştırmanın örneklem seçiminde, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Temel ölçüt ise, araştırma yapıldığında görüşülen yöneticilerin ve öğretmenlerin göç alan bölgedeki okullarda görev yapmalarıdır. Diyarbakır merkez ilçelerinde bulunan ilk ve ortaokullarda görev yapan yönetici ve öğretmenlerle görüşüldü. Görüşmeye 8'i yönetici, 19'u öğretmen olmak üzere toplam 27 kişi katılmıştır. 9 soru yöneticilere, 9 soru öğretmenlere olmak üzere toplam 18 soru soruldu. Araştırma sonucunda yöneticiler, ailelerin bilinçsizliği ve duyarsızlığı, devlete olan bakışın olumsuz olması ve bunun okula yansıması eğitimi olumsuz yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında velilerin özellikle ekonomik sorunlardan dolayı yaşamış olduğu travma, velilerin eğitim düzeyinin çok düşük olması ve Türkçe'yi iyi konuşamamaları ya da hiç bilmemeleri gibi nedenler de eğitimi etkileyen diğer durumlar olarak ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerin sonuçlarına göre, öğrencilerin ana dilleri dışında başka bir dille eğitim gördüklerinden başarısız oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Benzer biçimde göç ile aidiyet duygusunda problemler yaşandığı, okulu bırakma ve okuldan kaçmanın sıklıkla yaşandığı, anne babanın yaşadığı bunalımların çocuklara yansıdığı ortaya çıkmıştır. Okul başarısızlığı temelinde, ailenin okulu ciddiye almaması, öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılanmaması ve okulun devleti temsil ettiği düşüncesiyle öğretmene karşı ciddi bir rahatsızlık duyması olarak ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, köylere dönüşlerin sağlanması, resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılması, bu trajik olayların bir daha yaşanmaması için gereken önlemlerin alınması şeklinde öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Migration has important implications in particular for the education of children. When the effects of migration mentioned below are taken into consideration, the problems occuring in the regions which are densely populated become important. The aim of this search is the problems occuring in primary and secondary schools of Diyarbakır city center and also the administrators 'and teachers' opinions related with affects of migration on education and education management. The problems of the students who emigrated to Diyarbakır city center and the problems of those students, and also the teachers and managers of the schools are identified by negotiating school managers and the teachers of those schools. Because this research intends to determine the effects of migration on the education and training management, it is a qualitative research. This research data was collected through semistructured interviews. Descriptive analysis technique was used to analyze the data. The selection of the sample of this study, criterion sampling method was used for the sampling methods. The main criteria during the resaerch is to meet the administrators and teachers in schools who work in the area of migration. An interview was done with the administrators and teachers working in the primary and secondary schools located in the central districts of Diyarbakır. The research was carried out with the participation of a total of twenty-seven people including eight school administrators and nineteen teachers. A total of 18 questions were asked, half of which to the teachers and the rest to the administrators. According to the findings of the research, administrators, families 'unawareness and insensitivity and negative point of view to the state, and its reflection concluded that it had negative impact on the education. In addition, due to economic problems that parents have experienced trauma, parents' low education level and because they do not know or they are not able to speak Turkish well have emerged as other factors affecting education. According to the results of negotiations with the teachers, it was concluded that the students fail because of the fact that they are not trained with another language but not with their mother tongue. Similarly, they have problems with migration and sense of belonging, school drop-out and truancy are often experiencing, crisis experienced by the parents were reflected in the children. On the basis of school failure, because family's not taking school seriously, people's basic needs are not met, and due to the fact that school represents the state has emerged from hatred to teachers. According to the obtained results, more recommendations were made in accordance with providing returns to villages, cooperating with governmental and non- governmental organizations and taking necessary precautions to prevent these tragic events once again.