Uluslararası Hukukta deniz yoluyla gerçekleştirilen yasa dışı göç ile mücadele
Combating illegal migration carried out by sea in international law
  1. Tez No: 434462
  2. Yazar: GÖKHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TÜTÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen, göçmen kaçakçılığı, düzensiz göç, deniz yoluyla gerçekleştirilen yasa dışı göç, deniz alanlarında devletin yetkisi, Türkiye'de yasa dışı göç, Migrant, migrant smuggling, irregular migration, illegal migration carried out by sea, state powers in maritime zones, illegal migration in Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada, deniz yoluyla gerçekleştirilen yasa dışı göç ile mücadele alanındaki uluslararası düzenlemeler incelenmiş ve mücadele kapsamında devletlerin yetki ve yükümlülüklerinin hukukî çerçevesi çizilmiştir. Devletler açısından istenmeyen bir durum olan yasa dışı göçün uluslararası niteliği ve gerçekleştiği bölgede birden fazla devleti etkilemesi, bununla mücadelede uluslararası işbirliğini gerekli kılmıştır. Söz konusu işbirliği, mücadele alanındaki hukukî düzenlemeler ve önleme faaliyetlerinin icrasına yönelik işbirliği ile hayata geçirilmiştir. Çalışma kapsamında deniz yoluyla gerçekleştirilen yasa dışı göç ile mücadele, insan hakları yönünden ziyade; devletlerin yeki, yükümlülük ve uygulamaları bakımından incelenmiştir. Bu çerçevede konuyla ilgili kavramlar açıklandıktan sonra, devletlerin yetki ve yükümlülüklerini belirleyen ilgili hukukî düzenlemeler ile uygulamaya yönelik işbirliği süreçlerine değinilmiştir. Diğer bir bölümde devletler tarafından farklı deniz alanlarında kullanılabilecek yetkiler belirlenmiş ve örnek olarak seçilen devletlerin uygulamalarına yer verilmiştir. Son olarak söz konusu mücadele alanında Türkiye'nin hukuk düzeni ve faaliyetleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the international regulations in the field of combating illegal migration carried out by sea have been examined and the legal framework of the states powers and obligations in context of this combat has been drawn. With it's international nature and effects on more than one state in the region carried out, the illegal migration which is undesirable for the states has necessitated international cooperation to combat with it. Such cooperation has been implemented with the legal regulations in the field of combat and the cooperation for the execution of prevention activities. Within the scope of the study, combating illegal migration carried out by sea has been examined in terms of powers, obligations and practices of the states rather than in terms of human rights. In this context, after explaining the relevant concepts, the legal regulations regarding determining the powers and obligations of States and cooperation processes for the practices have been dealt with. In another section, state powers which can be used in different maritime zones have been determined and the practices of states selected as an example have been mentioned. Finally Turkey's legislation and activities in the field of this combat have been explained.