Mahmud Muhammed Şakir ve câhiliye şiiri hakkındaki düşünceleri
Mahmoud Mohamed Shaker and his opinions about pre-islamic age's (jahiliyya) poetry
  1. Tez No: 434463
  2. Yazar: ALİ TÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mahmud Muhammed Şakir, Câhiliye Şiiri, i'câzü'l-Kur'ân, Mahmoud Mohamed Shaker, Pre-Islamic Age's Poetry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
Çalışmamızda 1920'li yıllarda Mısır'da birçok tartışmaya sebep olan“Câhiliye Şiiri”ni Mısırlı edip ve düşünür Mahmud Muhammed Şakir üzerinden inceledik. Bu incelemeyi yaparken önce Mahmud Şakir'i tanımaya ve tanıtmaya çalıştık. Sonra Mahmud Şakir'in yetiştiği çevreler üzerinden Osmanlı Devleti'nin son döneminde Mısır'da cereyan eden olaylara ve vücut bulan düşünce ve anlayışlara dâir bilgiler vermeye çalıştık. Tezin ilerleyen safhalarında o dönem Mısır kültürel hayatında tartışılan kültür, medeniyet ve tecdid gibi kavramlara Mahmud Şakir'in gözünden bakmaya çalıştık. Son olarak Mahmud Şakir'in gözüyle“Câhiliye şiiri ve Câhiliye şiirinin mevsûkiyeti”ile“Câhiliye şiiri - i'câzü'l-Kur'ân”ilişkisini anlattık.
Özet (Çeviri)
In this study, we have paid attention to“pre-Islamic age's (Jahiliyya) poetry”which causes many of debates in 1920 in Egypt, through the Egyptian poet and thinker Mohamed Shaker. While we research this issue; we have tried to be closely acquainted with him and also introduce him at first. Thereafter, we have made an effort to enlighten events, embodied ideas and understandings which occur after the last period of the Ottoman Empire in Egypt on the basis of the circumstances that Mahmood Shakir grown up in. We, also have endeavored to comprehend the concepts of culture that discussed in Egypt in that time, civilization and tajdid from Mahmood Shakir's point of view. Finally, we have tried to explain relationship between“pre-Islamic age's poetry and its authenticity”and connection between“pre-Islamic age's poetry and i'câz (unique style) of the Qur'an”.