Halide Edib Adıvar'ın Akşam gazetesindeki yazıları (1946-1951) metin-inceleme
Halide Edib Adivar's writings on Akşam (1946-1951) (text-analysis)
- Tez No: 434510
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ÇİTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Akşam gazetesi, Halide Edib Adıvar, Türk modernleşmesi ve Türk basın hayatı, eğitim, sanat, demokrasi, sosyokültürel ve siyasal hayat, Akşam, Halide Edib Adıvar, Turkish modernization and Turkish press life, arts, democracy, socio-cultural and political life
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Halide Edib Adıvar Akşam'da kaleme aldığı makalelerin bir kısmında sanat, edebiyat, dil, medeniyet ve tarih gibi konuları ele alırken bir kısmında da güncel ve felsefî konulara değinir. Kimi makalelerinde ise tarihe ve güncel siyasete yön vermiş kimselerin biyografilerinden, toplumsal hayattan ve eğitimden bahseder. Akşam'daki makalelerinde yazar; hayat karşısındaki tavrını, ideolojik duruşunu ve deneyimlerini aktarır. Halide Edib Adıvar'ın Akşam'daki yazılarında biyografi türü, bu biyografilerde ise Mahatma Gandhi, Büyük İskender ve Jül Sezar gibi şahsiyetler ve onların hayat serüvenlerinden çıkarılan dersler önemli bir yer tutar. Yazar, bu dönemde kaleme aldığı makalelerde siyasî ve fikrî meseleler kadar sosyal meselelerle eğitimi de önemser. Akşam'daki yazılarda Türk toplumunun yaşayış biçimi, Türkiye'deki modernleşme çabaları ve ülkedeki sosyokültürel değişmeler hakkında bilgi verir, gözlemlerini aktarır. Türk kadınlarının toplumsal hayat içindeki konumlarıyla çalışma hayatındaki ağırlıkları üzerinde durur. Modernleşme, Türk modernleşmesi, çağdaş kadın kimliğinin oluşumunda toplumun kabulleri, gelenekle modernlik arasında sıkışan kadınların kendilerini topluma kabullendirme sürecinde yaşadıkları gerilimler yazarın üzerinde önemle durduğu meseleler arasında yer alır. Bu tez, Cumhuriyet tarihinin sıra dışı figürlerinden Halide Edib Adıvar'ın Akşam'da 1939-1951 tarihleri arasında kaleme aldığı makalelerden 1946-1951 tarihleri arasında çıkan yazılarının değerlendirilmesinden oluşur.
Özet (Çeviri)
While some of Halide Edib Adıvar's articles on the daily newspaper Akşam are on topics related to arts, literature, language, civilization and history, the others are mostly on daily issues and philosophical matters. Some of her articles, on the other hand, deals with the biographies of those who have been influential on history as well as daily politics, along with social life and education. In her articles on Akşam, Adıvar narrates her attitude towards life, her ideological stance and her life experience. Writings in the genre of biography, and particularly those focusing on the lives of personalities such as Mahatma Gandhi, Alexander the Great and Julius Caesar, constitute a significant part of her works on Akşam. Her articles written in that period attach equal importance to political and ideological matters as well as issues related to social life and education. Through her writings on Akşam, Adıvar also discusses and mentions her observations on the lifestyle of Turkish society, in addition to modernization attempts and socio-cultural changes in Turkey. She also dwells on the position of Turkish women in social and professional life. Issues to which she attaches a great deal of importance are modernization, particularly Turkish modernization, the reserves of the society regarding the formation of a modern woman identity, in addition to the frustrating experiences of women, who have been stuck between the traditional and the modern, especially in the process of earning the approval of society. This study is comprised of the analysis of the articles written by Halide Edib Adıvar, one of the extraordinary figures of the Republican history, published on Akşam between 1946 and 1951.