Halide Edib Adıvar'ın romanlarında halk bilimi unsurları
Folklore elements in the novels of Halide Edib Adıvar
- Tez No: 342257
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELMA SOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halide Edib Adıvar, halk bilimi, yazılı ve sözlü kültür, folklor, Halide Edib Adıvar, folklore, written and oral culture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Tezin Adı: Halide Edib Adıvar'ın Romanlarında Halk Bilimi UnsurlarıHazırlayan: Bahar AYDINÖZETHalk kültürü, bir milletin geçmişini geleceğine bağlayan ve onu yaşatan en önemli unsurdur. Halk kültürü bir milletin asli karakterini teşkil eder. Edebiyatımızın önemli simalarından olan Halide Edib Adıvar da herkes gibi yaşadığı toplumun kültürüyle iç içe bulunmuş, dolayısıyla eserlerinde halk biliminin birçok unsurunu kullanmıştır. 82 yıllık yaşamı boyunca İmparatorluğun yıkılışına, Kurtuluş Savaşı'na ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna tanıklık etmiş olan Halide Edib Adıvar, yaşadığı dönemin sosyal meselelerini ele almış, romanlarında, hikâyelerinde bu hususlar üzerinde önemle durmuştur.Biz bu çalışmamızda, halk hayatını ve kültürünü eserlerinde ustalıkla kullanan kadın yazarlarımızdan Halide Edib Adıvar'ın halk bilimi unsurlarını romanlarında ne ölçüde kullandığını inceledik.Birinci Bölüm'de, yazarın hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verdik.İkinci Bölüm'de, romanlardaki halk edebiyatı unsurlarını ve yazarın romanlarındaki kullanım şekillerini ele aldık.Üçüncü Bölüm'de de romanlardaki halk bilimi unsurlarını ve kullanımlarını inceledik.İncelediğimiz romanlarda tespit ettiğimiz unsurları toplayarak bilimsel usullere göre tasnif ettik. Halk kültürü ile ilgili olarak alınan pasajlar, romanlardaki sayfa numaraları ile verilmiştir.Sonuçta gördük ki, bir romancı olan Halide Edib Adıvar, yaşadığı dönemi, coğrafyayı ve halkın kültürünü romanlarında ustalıkla işlemiştir.
Özet (Çeviri)
Name of Thesis: Folklore Elements in the Novels of Halide Edib ADIVARPrepared by: Bahar AYDINABSTRACTPopular culture is the most special element that connects a nation?s past to it?s future and keeps it alive. Popular culture constitutes fundamental character of the nation. Halide Edib Adıvar, one of the important authors for Turkish literature, had been touch with home society culture. Attendantly, He had used several element of folklore in her articles. During his 82-year-life, Halide Edib Adıvar, had born witness to decline of the Ottoman Empire, National Indepence War and foundation of Turkish Republic, had dealed with social matter for his life period. He had emphasized this elements in her novels and stories.In this study, we analyzed to what extend Halide Edib Adıvar, had wielded public life and culture in her articles, used to elements of folklore.In the first chapter, we informed about the author?s life and her literary charecter.In the second chapter, we studied elements of folk literature in novels and their usage of her novels.In the third chapter, we researched elements of folklore and their usage.We classified fixed elements of our analyzed novels according to scientific methods. Studied part about popular culture was given with page numbers in the novels.In conclusion we saw that Halide Edib Adıvar, as a novelist, had skillfully dealed with her period, geography and culture of public in her novels.