Yeni medyanın gençler üzerindeki asosyalleştirici etkisi
The asociality effects of new media on young people
- Tez No: 434511
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ULUSOY NALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Sosyal Medya, Genç Üniversite Öğrencileri, Sosyal Bağımlılık, Asosyallik, Teknoliji Bağımlılığı, New media, Social media, Young College Students, Asociality, Technological dependence
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yaşadığı dönüşüm itibariyle durağan olmayan Yeni medya kavramının tanımı, alanı ve kapsamı hakkında iletişim profesyonelleri de denilebilecek iletişim akademisyenleri ve gazeteciler tarafından sürdürülen bir tartışma söz konusudur. Yeni medya kavramının genel bir tanımını yapmak mümkün olmamasına rağmen, kavramın temel özellikleri, bir kişiden çok kişiye iletişimi sağladığı kadar ayrıca birebir iletişimi de mümkün kıldığı ve yeni araçlar ve yöntemler sunan bir iletişim devrimi sürecine sahip olduğudur. Araştırmamızın gerekliliğini ortaya çıkaran etkenler arasında gündelik yaşam içerisinde özellikle gençler üzerinden onların yeni iletişim araçlarını kullanımları esnasında yaşamış oldukları bireysel ve toplumsal iletişim ve etkileşimleri noktasındaki gözlemlerimiz belirleyici olmuştur. Bu amaçla İstanbul ilindeki devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim gören önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin asosyal ve sosyal kavramları çerçevesinde yeni medya kullanım alışkanlıkları incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 307 genç oluşturmaktadır. Bu kişilerle yapılan anketler üzerinden, sosyal medya uygulamalarını kullanıp kullanmadıkları, hangi sosyal medya ağlarına üye oldukları, sosyal medya ağlarını ne sıklıkla kullandıkları, sosyal medya ortamlarını hangi amaçla kullandıkları gibi sorular sorularak sosyal medya bağımlısı olup olmadıkları anlaşılmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırmalarımız neticesinde gençlerin sahip oldukları sosyal medya hesapları vasıtasıyla, çeşitli amaçlarla gün içerisinde yeni medya ortamlarında uzun süreler geçirdikleri anlaşılmış ve sosyal medya kullanımının artmasının yüz yüze iletişimin süresini kısaltarak gençleri asosyal bir yapıya bürüdüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
There has been a discussion about how the concept, new media should be defined in terms of its scope by communication scholars and journalists, which is not stable phenomenon thanks to transformations it has undergone. However, despite the fact that it is not very likely to make a general definition, the main characteristics of it can be explained as; it not only enables one to many but also one to one communication and it has revolutionized the process of communication, presenting new means and methods. Our observations regarding young people's usage of new communication instruments and personal and social communication experiences, when they are using the above-mentioned media instruments in their daily life have been an effective factor on our research studies. In the light of our observations, the new media usage habits of the students, from different educational level such as associate degree program, undergraduate and graduate in the state and the private universities, have been examined, within the frame of asocial and social notions. Working group of the study consisted of 307 young people. The survey carried out by these people, by asking questions following that whether they are using the social media applications, which are members of the social media networks, how often they use social media networks, which purpose they are using social media mediums and something like that we try to understand that whether they are dependent of social media or not. As the result of the research, it is understood that young college students stay on new media medium quite long hours by using social media accounts in their daily lives. And the increasing use of social media shortens the duration of the face-to-face communication and makes young people asocial.