Bir fabl ustası olarak İvan Krilov
Ivan Krilov as a fable master
- Tez No: 434519
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fabl, Batı Edebiyatında fabl, Doğu Edebiyatında fabl, Rus Edebiyatında fabl, İvan Andreyeviç Krilov, İvan Andreyeviç Krilov'un fabl sanatı.Krilov, Ivan, Fable, fable in westernliterature, fable in eastern literature, fable in Russian literature, Ivan Andreyevich Krilov, fable art of Ivan Andreyevich Krilov
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı XVIII. yüzyılın sonu ile XIX. yüzyılın başında Rus ve dünya edebiyatında önemli bir yer edinmiş olan İvan Andreyeviç Krilov'un (1769-1844) fabllarını incelemektir. Bu amaçla, çalışmamızda Krilov'un dokuz kitap halinde yayınlanan fabllarından yaklaşık yetmiş tanesi tarafımızdan seçilerek yapısal, biçimsel ve sanatsal özellikleri yönünden incelenmiştir. İncelemeyi kolaylaştırmak ve yazarın değindiği sorunlara dikkat çekmek adına fabllar temalarına göre gruplandırılmıştır. Krilov'un fabllarını incelemeden önce birçok önemli araştırmacının çalışmaları ışığında edebiyat bilimi düzleminde terim, kavram ve kuram olarak fabl edebi türüne değinilmiştir. Fablın batı, doğu ve Rus edebiyatlarındaki gelişim evrelerinden söz edilmiş, Krilov'un fabl sanatına giden yolda ona değerli miraslar bırakan öncülerinden ve onların yapıtlarından söz edilmiştir. Çalışmamızda ülkemizde az bilinen bir yazar olan İvan Krilov'un tanıtılması ve bir edebi tür olarak fabl türünün ayrıntılı bir biçimde ele alınması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this master thesis is to analyze fables of Ivan Krilov (1769-1844), who has a important place in the late 18th century and early 19th century in both Russian and World literatures. For this purpose, in our work approximately seventy fables of Krilov, which were published in seventy books, structural, morphological and artistical properties. To make the analysis easier and to remark the problems that are mentioned by the author, fables are classified according to their themes. Before examining Krilov's fables, wementioned fables as term, consept and theory in the light of important researcher's works. Furthermore, we adressed progress of fables in western, eastern, Russian literatures in history and we referred Krilov's precessor's who passed precious works down to Krilov on his way to fable art. In our work, we aimed to introduce Ivan Krilov who is not well known in our country and we aimed to scrutinise the fables which doesn't attract considerable attention as literary genre in Turkey.