Destâvîz-i Dâniş ( Yavuz Sultan Selîm Dîvânı'nın Şerhi ) tenkitli metin ve inceleme ( s. 180 - 366 )
Destâvîz-i Dâniş ( Commentary of Persian Diwan by Sultan Selîm I ) textual criticism and analysis ( p. 180 - 366 )
  1. Tez No: 434548
  2. Yazar: SEDA AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yavuz Sultan Selîm, Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi, Destâviz-i Dâniş, şerh, Farsça Divan, Yavuz Sultan Selîm, Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi, Destâviz-i Dâniş, Commentary, Persian Diwan
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 436
Özet
Yavuz Sultan Selîm'in XVI. yüzyılda kaleme aldığı Farsça Divanı, XIX. yüzyıldan sonra şerh edilmeye başlanmıştır. Bu şerhlerden biri de Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi'nin Destâvîz-i Dâniş adlı eseridir. Dört bölümden oluşan bu çalışmamızın başında; şerh, şerh edebiyatı ve divan şerhleri hakkında bilgi verilen giriş bölümü yer alır. Birinci bölümde Yavuz Sultan Selîm ve Türk Edebiyatı'nda Yavuz Sultan Selîm Divanı şerhleri; ikinci bölümde Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi'nin hayatı ve eserleri; üçüncü bölümde çalışmamızın esasını oluşturan Destâvîz-i Dâniş'in incelemesi yapılarak Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi'nin şerh üslubu hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde Destâviz-i Dâniş'in tenkitli metni ortaya konularak ardından sözlük - dizin ve özel adlar dizinine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Written in the XVI century, Persian Diwan of Sultan Selîm I has had early examples of literary commentaries starting in the XIX century and one of these commentaries is Destâvîz-i Dâniş by Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi. Divided into four parts, this study focuses on literary commentary and commentaries on diwan in the beginning chapter. This study reviews Sultan Selîm I and literary commentaries of his diwan in the classical Turkish literature in the first chapter, biography and works of Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi in the second chapter, an analysis of Destâvîz-i Dâniş - as the main focus of this study - and commentary style of Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi in the third chapter. In the last chapter of this study, there are textual criticism and analysis of Destâviz-i Dâniş, vocabulary index and index of proper names.