Destâvîz-i Dâniş (Yavuz Sultan Selîm Dîvânı'nın şerhi) tenkitli metin ve inceleme (S. I - 180 )
Destâvîz-i Dâniş (Commentary of Persian Diwan by Sultan Selîm i ) Textual criticism and analysis (P. I – 180 )
  1. Tez No: 451702
  2. Yazar: BEYZA TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AZMİ BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yavuz Sultan Selîm, Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi, XIX. yüzyıl, Destâvîz-i Dâniş, şerh, Farsça Divan, Divan şerhleri, Yavuz Sultan Selîm, Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi, XIX. century, Destâvîz-i Dâniş, serh, Persian Diwan, Diwan serh
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 426
Özet
Destâvîz-i Dâniş, XVI. yüzyılın şâir padişahlarından Yavuz Sultan Selîm'in Divanı'nı şerh etmek amacıyla XIX. asırda Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Destâvîz-i Dâniş'in ortaya konulup incelenmesini ihtiva eden bu çalışmada, şerh ve şerh edebiyatını anlatan giriş bölümünün ardından Yavuz Sultan Selîm ve Manastırlı Dâniş Ahmed Efendi'nin hayatları ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Sonrasında Destâvîz-i Dâniş'in tenkitli metni ortaya konmuş, şerh metninden hareketle metinde yer alan unsurlar ve şârihin şerh metodu incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise şârihin şerh esnasında kelimelere verdiği anlamlar, şerhte geçen sayfa ve satır numaralarıyla birlikte Sözlük-Dizin başlığında sıralanmış, ardından Özel Adlar Dizini'ne yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Destâvîz-i Dâniş is a work of literature that was written by Dâniş Ahmed Efendi from Manastir in XIX. century with the purpose of examining Yavuz Sultan Selîm's Diwan. After the presentation of serh and serh literature in the introduction part of this study that exhibits and explores Destâvîz-i Dâniş, Yavuz Sultan Selîm and Dâniş Ahmed Efendi's lives and their works were elaborated. Thereafter, critical text of Destâvîz-i Dâniş was presented, elements included in text and poet's method were examined with the reference of serh text. In the last part of the study, the meanings given to words by poet with page and line numbers were sorted in Dictionary-Index chapter, then Special Name Index was involved in the end.