Parmenides felsefesinde varlık ve düşünme
Being and thinking throughout Parmenides philosophy
  1. Tez No: 434547
  2. Yazar: DERYA ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Parmenides, Varlık, Düşünme, Logos, Antikçağ, Parmenides, Being, Thinking, Logos, Ancient Philosophy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez çalışmasında Sokrates-öncesi felsefenin kurucu filozoflarından Parmenides'in (MÖ 5. yüzyıl) felsefesinde önemli bir yer tutan ve yapıtaşı işlevi gören Varlık ve Düşünme ilişkisi konu edilmiştir. Bu sarmal ilişkinin ortaya konulabilmesi için öncelikle Parmenides öncesi dönemin (Homeros'tan itibaren) genel özellikleri ele alınmıştır. Parmenides, düşüncelerini Peri Physeōs adlı didaktik şiiri ile ortaya koymuştur. Bu nedenle şiirin incelenmesi de tez çalışmasına dahil edilmiştir. Varlık ve Düşünme ilişkisi ise konu ile ilgili eon (ἐὸν), noein (νοεῖν), einai (εἶναι), noos / nous (νόος / νοῦς) gibi Grekçe kavramlar etrafında ve modern felsefi düşüncelerin ve yorumların eşliğinde işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study intends to analyze the framing and determining relation between Being and Thinking throughout Parmenides philosophy (5th century BC.) whose ideas laid the most distinct milestones of Pre-Socratic philosophy. To put this helicoid relation forth; the general characteristics of Pre-Parmenidean era (as of Homer) have been traced back. As Parmenides' thought can mostly be identified with his didactical poem Peri Physeōs; the analysis of the poem has also been included into the study. The relation of Being and Thinking has been examined around the Greek notions such as eon (ἐὸν), noein (νοεῖν), einai (εἶναι), noos / nous (νόος / νοῦς) and modern philosophical thoughts and interpretations.