Beta-hemolitik ve non-hemolitik streptokokların antibiyotik direnç genlerinin moleküler yöntemlerle incelenmesi
Beta-hemolytic and non-hemolytic streptococci, molecular analysis of antibiotic resistance genes
  1. Tez No: 434590
  2. Yazar: ELİF KIYMAZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLHAN BORA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: streptococci identification, antibiotic resistance, molecular methods, PCR
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Son on yılda streptokok suşlarında penisilin ve diğer antibiyotik maddelere direnç giderek artmaktadır. Bu çalışmada hastalara ait çeşitli klinik örneklerden Ocak-Eylül 2015 tarihleri arasında izole edilen 30 streptokok kökeninde penisilin G, eritromisin, tetrasiklin, sefotaksim, vankomisin, meropenem ve klindamisin direnci disk difüzyon yöntemi ile araştırıldı. Bizim çalışmamızda penisilin G'ye %16, cefotaksime'e %10, vankomisin'e %13 oranında direnç bulundu. PCR analizi yapılan streptokok izolatlarının %20'sinde pbp1a, %26,6'sında pbp2x, %16,6'sında gyrA gen bölgesinde direnç geni tespit edildi. Çalışmamızda 22 izolatta her 3 direnç genine de rastlanmadı ve 5 izolatta her üç (pbp1a, pbp2x ve gyrA) direnç geninin varlığı belirlendi. Bu araştırmadan elde edilen verilerin konuyla ilgili gerçekleştirilecek daha sonraki ve ileri düzey çalışmalara katkılar sağlayacağı umulmaktadır. Anahtar kelimeler; streptokok, identifikasyon, antibiyotik direnci, moleküler yöntemler, PCR.
Özet (Çeviri)
Resistance to penicilin and other antimicrobial agents is increasing during last decade in streptococci strains. In this study penicilin, tetracyclin, sefotaksim, vankomisin, meropenem and klindamisin resistance were investigated by disk diffusion method in 30 Streptococcus spp. strains isolated from clinical specimens of patients between the January-September 2015. In this study penicilin G %16, cefotaksime %10, vankomisin %13 were resistant. By PCR analysis in found of 20% of isolates of streptococci reputation in the pbp1a gene, 26,6% of the pbp2x gene, 16.6% of the gyrA gene obtained demonstrated resistant gene in the gene strip. In our study, 22 isolates were negative for resistant gene in all three genes and 5 on imports of all three gene regions (pbp1a, pbp2x and gyrA) resistant gene was determined in the presence of. It is expected that the results obtained in this study will make a contribution to further advanced studies.