Atıksu arıtma tesislerinde yapı bilgi modelleme sisteminin uygulanması üzerine bir araştırma
A study on the implementation of the wastewater treatment plant building information modeling systems in construction of wastewater treatment facility
  1. Tez No: 434898
  2. Yazar: SABAHAT KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN KARAGÖZ, DOÇ. DR. ÜMİT IŞIKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bina bilgi modellemesi, atıksu, arıtma, Allplan building information modeling, wastewater, treatment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Su, yaşamın ve doğal dengenin devam edip korunabilmesi için en önemli etkendir. Suyun kullanılması ve tüketilmesi, dünya üzerindeki su kaynaklarının kirlenmesine ve kullanım olanaklarının azalmasına neden olmakta, dünyamız üzerindeki mevcut temiz su kaynakları da günden güne azalmaktadır. Bu durum, kullanılan suların tekrar temizlenerek doğaya bırakılma gereksinimini çok önemli hale getirmektedir. Su arıtma tesisleri, suyun canlıların sağlığını etkilemeyecek şekilde dezenfekte edilmesini ve atık halde bulunan suların tekrar kullanılmasını sağlar. Atıksu arıtma tesisleri su kaynaklarında kirliliğin azaltılması ve önlenmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümünde, atık su arıtma tesislerinin fonksiyonları ve inşaat metotlarından bahsedilmiş olup, atık su arıtma tesisi inşaatı yapım işleri aktarılarak Yapı Bilgi Modellemeye geçiş ve uygulama aşamaları incelenmiştir. Özellikle Yapı Bilgi Modelleme yazılımlarının atık su arıtma tesisi inşaatı çalışmalarındaki disiplinler arası koordineyi sağlamada önemini anlamak için araştırma yapılmıştır. Tez çalışması anket uygulamaları ile desteklenmiştir. Literatürden ve uygulama safhalarında elde edilen bilgiler ışığında oluşturulacak anket soruları firmalara ve kamu kurumunun birimlerine uygulanarak analiz ve raporlama yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre Yapı Bilgi Modellemede kullanan ve fiili olarak henüz kullanmayan şirketlerin ve kurumun durum analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Water is the most important factor to continue to protect the life and natural balance. The use of water and consumed, the water resources in the world leads to the reduction of pollution and use of facilities, resources available fresh water on our planet is decreasing day by day. In this case, the need to be left to nature again cleaned water used makes it very important. Water treatment plants, disinfected so as to affect the health of those living in water and enables the re-use of waters with waste form. Wastewater treatment plants are of great importance for the prevention and reduction of pollution of water resources. In the first part of this study, it is mentioned in the waste water treatment plant function and construction methods, then transferred to the waste water treatment plant works construction and implementation phase transition to building information modeling system were investigated. In particular, building information modeling of wastewater and 2015 version of Allplan, one of the software programs to provide coordinated interdisciplinary research project has been the construction of the treatment to understand its importance. The study was supported by a survey applications. Information obtained from the literature and in the implementation phase will be established in the light of an analysis of questionnaire applied to employees in the sector and companies working with this system and made reporting. According to the survey using the building information modeling system and companies who have not yet used the actual situation analysis was conducted.