Karışık meşcerelerde ağaçların konumsal dağılımlarına bağlı olarak karışım şekillerinin belirlenmesi
Determination of admixed form in mixed stands related with spatial pattern of trees
  1. Tez No: 434971
  2. Yazar: HASAN TIRAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AŞKIN GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karışık meşcere, konumsal dağılım, karışım şekli, sarıçam, ladin, göknar, Mixed stand, spatial distribution, mixture formation, scotch pine, spruce and fir
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Karışık meşcerelerde karışım şekillerinin ağaçların konumsal dağılımlarına bağlı olarak ortaya konulmasının amaçlandığı bu çalışma Artvin-Ardanuç yöresine sarıçam, ladin ve göknarın karışım yaptığı Ovacık ormanlarında gerçekleştirilmiştir. Örnek alan olarak seçilen 3 adet alanda bütün ağaçlarda çap, tür ve koordinat tespitleri ile örnekleme yapılarak her çap kademesinde 1'er ağaçta boy ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Alanların ArcGIS (Coğrafi Bilgi Sistem Programı) ortamında konumsal dağılım haritaları oluşturulmuş ve konumsal dağılımlar Ripley'in K fonksiyonu kullanılarak analizlere tabi tutulmuştur. Türlerde tespit edilen konumsal dağılımlara göre de karışım şekilleri ortaya konmuştur. Örnek alanlar tek tabakalı yapı gösterdiğinden alanlarda yatay karışım söz konusudur. Konumsal analizlerde sarıçamlarda çoğunlukla tek ağaç dağılımı gözlenirken ladinlerde kümelenme eğiliminin olduğu, Göknarların ise tek ağaç dağılımı gösterdiği tespit edilmiştir. Bu dağılımlarla bağlantılı olarak sarıçam ve göknarların tek ağaç karışımı, ladinlerin ise kümelenme eğilimlerinin olması nedeniyle hem kümelenme hem de tek ağaç karışımı gösterdikleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to verify mixture formation depend on the spatial distribution of the trees in mixed stands and this study was performed in Artvin-Ardanuç, Ovacık forest in which there is a mixture of scotch pines, spruces and fir. Three sample fields were chosen and in these fields diameters, types/species and coordinates of each trees were determined, and one of each representative diameter classes was measured for length. Positional distribution maps of the fields were generated in ArcGIS (a Program based on Geographical Information System), and the spatial distributions were analyzed by using Ripley's K function. The mixture formations were determined according to the spatial distributions detected in tree species. In the sample fields it was determined as horizontal mixture because these sample fields have a feature of monolayer course. In the positional distributions, while among the scotch pines and fir it was observed that they have one-stand distribution, among spruces it was observed the tendency of clustering. With these distributions it was determined that scotch pines and fir have one-stand distribution, but spruces have the tendency of clustering, for this reason, in these fields, this mixed stand has the characterization of both one-stand distribution and clustering.