Metin ve mekân diyalektiği (Sadık Hidayeti'in Kör Baykuş romanı)
The dialectic of literary text and space (Blind Owl novel of Sadeq Hedayet)
- Tez No: 434972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSUN AYDIN ÖKSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mekân, Mimarlık, Edebiyat, Sadık Hidayet, Kör Baykuş Romanı, Space, Architecture, Literature, Sadeq Hedayet, The Blind Owl Novel
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tezde, edebiyat metninde mekân anlayışının nasıl ifade edildiği incelenmiştir. Soyut bir mekân tasarısı içeren edebiyat/kurgusal metinde, somut mekânın tasarlanmasında önemli rol oynayan mimarlık etkinliği, mekân tasarımının nasıl olduğu incelenmiştir. Kurgusal metinde mekân nasıl incelenmiş, nasıl tasarlanmış ve nasıl ifade edilmiş. Bir başka deyişle mekânın kurgusal metinde zihin inşası nasıl yapılmıştır sorularına cevap aranmıştır. Bunun için çeşitli kuramlar yaklaşımıyla örnek olarak Sadık Hidayet'in Kör Baykuş romanı incelenmiştir. İncelenen roman, İran (Fars) çağdaş edebiyatının önemli eserlerinden biridir. Romanın içeriği, gerçek üstü yapısı ve üslubu ile dünya edebiyatında edebiyat eleştirmenleri tarafından çeşitli boyutlarıyla ele alınmıştır. Bu çalışmada, söz konusu geniş literatürün taranması ile birlikte yazarın diğer eserleri de dikkate alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the thesis was studied the fact that how the understanding of space was expressed in the literary text. Architecture efficiency that plays a significant role by designing a substantional space and space design was studied in the literary/fictional text which is included an abstract space design. How the space was studied, designed, expressed in the fictional text? In other word, an answer was seeked to the questions related to 'how the mind construction of space was made in the fictional text'. Therefore, the thesis was studied by means of various doctrines archetypally in Blind Owl novel of Sadeq Hedayet. The novel is one of the most important works of Iranian (Persian) modern literature. The content of novel was considered in detail, with it's sürrealistic structure and style by important literature critics in the World literature. In this study, besides examination of aforementioned wide literary, other works of the writer was also considered.