İbn Sâlih Muhammed'in Eş-Şüzûru'z-Zehebiyye ve'l Kıtaü'l Ahmediyye Fi'l Lugati't Türkiyye adlı eseri (Morfolojik inceleme ve metin)
Investigation on İbn Salih Muhammed's book which is Eş- Şuzûru'z-Zehebiyye ve'l Kitaü'l Ahmediyye Fi'l Lugati't Türkiyye as dictionarialy and morfologicly
  1. Tez No: 435066
  2. Yazar: MUSTAFA YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlük, İbn Sâlih Muhammed, Eş-Şüzûrü'z-Zeheb, Dictionary, İbn Sâlih Muhammed, Eş-Şüzûrü'z-Zeh
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Tarihi süreçte ortaya çıkan pek çok millet kendi diline ait söz varlığını kaydetme gayretine girince ilkel olarak ilk sözlükler ortaya çıkmıştır. Bu kaydın amacı bazen komşu olunan milletle olan ticari ve siyasi bağlarken bazen de bunların tamamen dışında dini hususiyetlerdir. Sahip olunan kutsal metni okuma ve anlama gayreti sözlüklerin oluşmasında önemli faktörlerdendir. Aynı durum toplumda büyük kabul edilen kişilerin eserlerini daha iyi anlama amacını da taşıyabilir. Çalışmamızda; İbn Sâlih Muhammed'in mübtedî olarak tanımlanan öğrencilere yönelik yazdığı Eş-Şüzûru'z-Zehebiyye adlı eseri içindeki kelimeler ve bu kelimelerin morfolojik tahlili ile birlikte incelenecektir.
Özet (Çeviri)
First dictionaries were appear when nations tend to wrote own word treasure in historical period. Write purpose sometimes because of commercial and political, sometimes out of these religious purpose. Holy books which is own, people want to read and understand these books clearly so dictionaries were wrote. Similarly dictionaries were wrote for understand important peoples books. In our thesis, Ibn Salih Muhammed's work which name is Eş-Şüzûru'z-Zehebiyye and wrote for starter student was analased dictionarial and morphological.