Elmastraşzâde Mustafa Hilmî'nin 2. dîvânı (İnceleme-metin)
Elmastraşzade Mustafa Hilmi's second dewan (Text – examination)
- Tez No: 435073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dîvân Edebiyatı, Dîvân Şiiri, Hilmî, Dewan Literature, Dewan Poetry, Hilmi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmayla 19. yüzyılın ilk yarısında yaşamış âlim, mutasavvıf ve musikişinas bir şâir olan Elmastraşzade Mustafa Hilmî'nin ikinci dîvânını tanıtmak ve Türk Edebiyatına kazandırmak amaçlanmıştır. 48 varaktan ibaret olan bu dîvân Marmara Üniversitesi Kütüphanesi Nadir Eserler Bölümü'nde T 819.1 HİL numarasıyla kayıtlıdır. Aşk, musiki, Allah ve Hz. Muhammed sevgisi ağırlıklı konuları oluşturmaktadır. Diğer konular dünyanın geçiciliği, zamanının bozukluğu vs.dir. Kadirî tarikatine mensup şâirin şiirleri bu tarikatten izler taşır. Şiirleri, gerek dil ve üslûp gerekse edebî sanatlar bakımından dîvân şiirinin genel özelliklerini yansıtmaktadır. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Girişte, Hilmî'nin yaşadığı dönem olan XIX. yüzyılın sosyal, idârî ve edebî ortamının genel özelliklerini belirtmeye çalıştık. Birinci bölümde Hilmî'nin hayatına, edebî kişiliğine ve eserlerine âit bilgilere yer verdik. İkinci bölümde Dîvân'ı ana hatlarıyla şekil, muhteva ve dil açısından incelemeye çalıştık. Üçüncü bölümde Dîvân'ın transkripsiyonlu metnini verdik.
Özet (Çeviri)
The goal is to introduce the second Dewan and gain the Turkish Literatures studies which had been lived inthe 19th century. Elmastraşzade Mustafa Hilmi was a scholar and a poet. His Dewan is composed of 96 pages and it is in the Marmara Üniversities library. The book is in the Nadir Eserler's section, registered under the number T 819.1 HİL . His book is about God's love, Prophet's love, love, music, the passing of this world, broken time, the inadequacy of poets, etc. And similar subjects are found in his Dewan . He is a member of the way of the way of the Kadiri and its signs are taught on the past.Hilmi's poetry is about language , style and literary points of view, it had the signs of the Dewan's poetry. Our work consists of an introduction and 3 chapters. The introduction is composed of Hilmi's life in the 19th centuries social, literary and political conditions. In the first chapter Hilmi's life and literary marks are written.In the second chapter his Dewan is generally analyzed, regarding on its looks, content and language. In the third chapter his transcripts are presented in a translated form.