Bilgisayar oyun grafiği eğitim programlarının incelenmesi (Bir program önerisi)
Analyzing education programs of computer game graphics ( A program overture)
  1. Tez No: 435072
  2. Yazar: ERKAN ÖZKARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Oyunu, Konsept Tasarım, Oyun Tasarımı, Oyun Grafiği, Tasarım Müfredatı, Computer Game, Concept Design, Design Curriculum, Game Design, Game Graphic
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Genel olarak eğlence yazılımları olarak tanımlanan dijital oyunlar, son yıllarda gelişen teknoloji ve internet kullanımının yaygınlaşması ile Dünya'nın birçok ülkesinde popülaritesini artırmıştır. Dijital oyun sektörü kullanıcılar açısından incelendiğinde, Dünya'da yaklaşık olarak 2 milyara yakın insanın dijital oyunlar oynadığı anlaşılmaktadır. Eğitim açısından bakıldığında özellikle teknolojik açıdan gelişmiş ülkelerde küçümsenmeyecek boyutta lisans ve yüksek lisans düzeyinde program olduğu bilinmektedir. Son yıllarda Türkiye'de de oldukça ilgi gören dijital oyun sektörü, özellikle genç nüfus için yüksek istihdam sağlayabilecek potansiyele sahip olup, kazanç elde etme bakımından katma değeri çok fazla olabilecek bir sektördür. Ancak eğitim ve öğretimdeki program sayısının, oyun tasarımı ve üretimi hem iç piyasadaki talepleri karşılayabilecek hem de Dünya ile rekabet edebilecek boyutta olduğu söylenemez. Bu araştırmada bilgisayar oyun grafiği eğitim programlarının incelenmesi amaçlanmış ve bu kapsamda bir program önerisi geliştirmek hedeflenmiştir. Bu amaca bağlı olarak bu çalışmada Bilgisayar oyununun ve Bilgisayar Oyun Grafiği'nin tanım, içerik ve dalları sunulmuş, dünyada bu konu ile ilgili eğitim veren kurumların ders programlarını incelenmiş, yurtdışında bulunan ama Türkiyede bu alanda var olmayan bir Bilgisayar Oyun Grafiği eğitim programı önerisi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Digital games generally defined as entertaintment softwares, with the widespread usage of internet and emerging technologies it increased its popularity in many countries. When digital games analyzed in terms of users, it's understood that approximately 2 billion people in the World are playing digital games. In terms of education, especially in technologically advanced countries there are known to be number of undergraduate and Master degree programs that cannot be underestimated. In Turkey digital game industry also saw a lot of interest in recent years, especially has the potential to provide higher employment for young people, it is pretty much in terms of earning and value added taxes. However, the number of programs in education and training, game design and production to meet the demand in the domestic market as well not said to be the size to compete with the world. This research aimed to examine the educational programs of computer game graphics and develop a program overture in this regard. Depending on this objective this study presents the definition of contents and branches of computer game and computer game graphics, examined the course of educational institutions on this subject in the world and non-existent in this area in Turkey but located abroad a Computer Game Graphics education program was created by a proposal.