British Library or 4129 numaralı yazma şiir mecmuası (İnceleme-metin)
British Library or number 4129 poetry mecmua (analysis-text)
- Tez No: 435074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Classical Turkish Litarature, Mecmua Tradition, Poetry Mecmuas, Nazîre
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 446
Özet
Bu çalışmada İngiltere British Library'de bulunan 4129 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni sunulup eser üzerinde incelemelerde bulunulmuştur. Mecmuanın tanımı ile birlikte bunun edebiyat tarihindeki yeri ve önemi anlatılmıştır. Daha sonra 116 varaklık araştırma konusu olan mecmua ile ilgili bilgiler verilmiştir. Gazellerin çoğunlukta olduğu ve 408 şiir içeren bu mecmuada, kasîde, terciè-bend, tahmis, muhammes ve müseddes nazım şekilleri de bulunmaktadır. Tez, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Klasik Türk Edebiyatında mecmua ve nazîre ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde çalışma konusu olan mecmuanın şekil ve muhtevasına dair incelemelerde bulunulmuştur. İkinci bölümde ise mecmuanın divanlarla karşılaştırmalı metni ve sonuç yer almaktadır. Anaftar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua Geleneği, Şiir Mecmuaları, Nazîre.
Özet (Çeviri)
In this study, transcriptional text of poetry mecmua which are at British Library in England and recorded in number 4129 are presented and analysis are made on it. With the description of mecmua, the place and importance of it in the history of literature are given. And then, information about mecmua which is 116 page study subject is given. In this mecmua, which includes 408 poetries (mostly gazelles), kasîde, terci'bend, tahmis, muhammes and müseddes are also included. The thesis is composed of introduction and two parts. In the introduction part, information about nazîre and mecmua in the Classical Turkish Literature. In the first part, analysis about the type and contend of mecmua which is the subject of the study are made. And in the second part, comparative text of mecmua with divans and conlcusion take place.